Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROPSKI MEDENI ZAJTRK

Čebele imajo s svojim delovanjem pozitivne učinke na celoten ekosistem in na ohranjanje biotske raznovrstnosti v naravi. Njihova najpomembnejša vloga pa je opraševanje rastlin, s čimer pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano. Produkt čebeljega dela so tudi čebelji proizvodi, od katerih ima človek veliko korist in pozitivne učinke tako na prehranskem kot na zdravstvenem področju. 

 

Zaradi pomena čebel in čebelarstva si Slovenija prizadeva za ohranitev in zaščito čebel ne samo na svojem območju, ampak tudi na celotnem območju Evropske unije. V okviru prizadevanj za zaščito čebelarstva ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov, pri čemer daje Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije velik poudarek mladim. Večina navad namreč izhaja iz otroštva, zato je potrebno z vzgojo in s spodbujanjem takšnih navad, ki pomenijo skrb za okolje in naravo, pričeti pri najmlajših. 

 

Pobuda Slovenije za uvedbo »Evropskega medenega zajtrka« je nastala na podlagi projekta Medeni zajtrk, ki ga je Slovenija pričela pred sedmimi leti, ko so slovenski čebelarji prvič ponudili med za zajtrk otrokom v vrtcih in šolah. V okviru te izobraževalno promocijske akcije vsako leto potekajo tudi različne predstavitve in delavnice za otroke o pomenu čebel za našo oskrbo s hrano, s poudarkom na ohranjanju čistega in zdravega okolja ter ohranjanju podeželja. Poudarek je tudi na ozaveščanju drugih ciljnih javnosti o pomenu zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja. 

 

Na podlagi dobre prakse je Slovenija na Svetu za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju marca 2104 podala pobudo za uvedbo Evropskega medenega zajtrka, ki jo je v razpravi toplo pozdravilo več držav članic. Poleg teh so interes za sodelovanje izkazale tudi države kandidatke za članstvo v EU in tretje države. Predlog je zelo pozitivno ocenil Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Cioloş, ki meni, da predstavlja slovenski medeni zajtrk primer dobre prakse novega zakonodajnega predloga za šolsko shemo, saj vključuje tako razvijanje zdravih prehranjevalnih navad otrok, kot tudi krepitev izobraževalne razsežnosti s poudarkom na kmetijskih, prehransko-zdravstvenih (uravnotežena prehrana) in okoljskih temah. Komisar Cioloş je izrekel veliko podporo tej slovenski iniciativi.

 

Pobuda za uvedbo Evropskega medenega zajtrka bo predstavljena tudi na 3. mednarodni čebelarski konferenci novembra 2014 v Sloveniji. Udeleženci konference bodo imeli priložnost, da se udeležijo zajtrka v vrtcih in osnovnih šolah, kjer se bodo lahko seznanili s potekom in izvedbo projekta v Sloveniji.

 

Z vidika ohranitve čebel in čebelarstva se bodo rezultati pobude pokazali v boljšem odnosu otrok, vzgojiteljev in učiteljev ter širše javnosti do čebel in narave. 

 

 

Informacija o izvedbi medenega zajtrka v Sloveniji

 

Kraj in čas izvedbe projekta:

Medeni zajtrk v Sloveniji v izobraževalnih ustanovah (vrtcih in šolah) poteka vsako leto tretji petek v novembru. V letošnjem letu bo ta dan 21. november 2014. 

 

Način izvedbe projekta: 

Na dan medenega zajtrka vsi otroci v slovenskih vrtcih in šolah zajtrkujejo med, ki ga proizvedejo slovenske čebele. Skupaj z medom se jim ponudi tudi slovenski kruh, mleko, maslo in jabolka. 

 

Poleg zajtrka se v izobraževalnih ustanovah, vključenih v projekt, izvajajo številne spremljajoče aktivnosti kot na primer:

-likovni in literarni natečaji, ki se vsebinsko navezujejo na teme iz projekta, 

-naravoslovni dnevi in dnevi odprtih vrat kmetij, živilsko-predelovalnih podjetij in čebelarstev, 

-priprava gradiv na tematiko čebelarstva, kmetijstva, okolja, podeželja itd. (objava na spletni strani),

-šolski vrtovi,

-ostale aktivnosti (nakup oz. distribucija semen, natečaj, promocijski material itd.). 

 

Na ta način vzgojitelji in učitelji ter čebelarji otrokom predstavijo tudi širši pomen projekta (pomen zajtrka, kmetijstva, čebelarstva,…). Pri zajtrku se otrokom pridružijo tudi državni uradniki, župani občin, športniki in druge javne osebnosti. 

 

Združimo moči, pomagajmo ohraniti evropsko kmetijstvo, čebelarstvo in čisto okolje!

 

Poštni predal za več informacij o projektu: honey-breakfast.mko(at)gov.si.