Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POBUDA ZA SVETOVNI DAN ČEBEL

 

V okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije, Organizaciji združenih narodov predlaga, da 20. maj postaneSVETOVNI DAN ČEBEL.

 

 

 

Pomen čebel za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu

 

Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med opraševalci najpomembnejšo vlogo.

Z opraševanjem rastlin čebele tako pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano, ter s svojimi visoko hranljivimi izdelki (med, matični mleček, cvetni prah, …) tudi hranilno varnost prebivalstva. 

 

Podporo pobudi izraža tudi generalni direktor FAO (Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo) dr. Josè Graziano da Silva, ki je z namenom krepitve politične podpore pobudi prišel na obisk v Slovenijo... (20. in 21. maj 2016)

 

Več o pobudi v zloženki (24. april 2015) in predstavitveni film Čebelarske zveze Slovenije o slovenskem čebelarstvu (16. april 2015)

 

Čebelji svet

»Čebelji svet« (Bee World) sestavlja kupola iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 m (premer kupole), v višino pa 3,20 m, tako, da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. Čebelje satnice merijo okoli 65 cm (premer) in so napolnjene z različno vsebino, ki obiskovalcu pobliže predstavi življenje čebel.

Največji poudarek je na interaktivni vsebini: s pomočjo virtualnih VR-očal bo omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, posnetih v tehnologiji 360°, na tabličnih računalnikih bodo najmlajši s perspektive čebele spoznavali lepote Slovenije, na vgrajenih monitorjih pa bo možen ogled različnih zanimivih posnetkov o čebelah in njihovem življenju, slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev pa bodo številne atraktivne čebelje fotografije slovenskih fotografov.

Paviljon »Čebelji svet« je namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Z njim želimo v naslednjih dveh letih širši javnosti po različnih državah sveta na inovativen in tehnološko sodoben način približati projekt svetovni dan čebel oz. pomen čebel, drugih opraševalcev ter čebelarstva nasploh za prehranski sektor in varovanje okolja. 

Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Kaja Kotnik) v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica ter Uradom Vlade RS za komuniciranje. Konstrukcija je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela.

Sodelujoči pri projektu: MKGP, ČZS, UKOM, Čebelarski muzej Radovljica (ga. Tita Porenta), 1,2,3 Design, d. o. o., Ranles, d. o. o. (mizar Peter Randl), Slišišvidiš, d. o. o. (osvetlitev Radovan Batič), Arhing Studio, d. o. o. (izris konstrukcije), Humko, d. o. o. (ozelenitev), Snaut, d. o. o. (video produkcija), SiTeam, d. o. o. (produkcija igrice) 

Avtorji fotografij: Franc Šivic, Andrej Gogala, Janez Gregori, Tomaž Oštir, Danica Dobrovc, arhiv ČZS

 

Več o svetovne delu čebelj najdete na povezavi