Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROTI POMOROM ČEBEL

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, začenja vsako pomlad aktivnosti obveščanja in osveščanja javnosti o pomenu pravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS), s ciljem zmanjšanja tveganj za zdravje ljudi in okolje, s poudarkom na varovanju čebel, ki so eden ključnih indikatorjev čistosti okolja.

Osnovno načelo pravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev (v nadaljevanju FFS) je, da vedno uporabljamo le v Sloveniji registrirana sredstva in to zgolj za namene in na način, za katere je uporaba dovoljena.  

 

FFS spadajo med pesticide za namen uporabe v kmetijstvu. Uporaba FFS je lahko še posebej problematična za čebele in druge koristne žuželke, predvsem v primeru, če se FFS uporablja v nasprotju z navodili za uporabo in določili pravilne uporabe. Tista FFS, ki so čebelam nevarna, so označena z posebnim grafičnim opozorilnim znakom.

Fitofarmacevtska sredstva (FFS) spadajo med pesticide za namen uporabe v kmetijstvu. Uporaba FFS je lahko še posebej problematična za čebele in druge koristne žuželke, predvsem v primeru, če se FFS uporablja v nasprotju z navodili za uporabo in določili pravilne uporabe. Tista FFS, ki so čebelam nevarna, so označena z posebnim grafičnim opozorilnim znakom:

 

 

Obveznosti uporabnikov FFS za varstvo čebel

  • V času tretiranja s čebelam nevarnimi FFS mora biti cvetoča podrast v trajnih nasadih pokošena oz. mora biti na drug način preprečeno, da bi jo FFS doseglo.
  • Uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih FFS, je v času cvetenja gojenih rastlin strogo prepovedana.
  • Uporaba kontaktnih, čebelam nevarnih FFS, je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom.
  • V času cvetenja rastlin se praviloma ne škropi s FFS. Če je zatiranje bolezni ali škodljivcev nujno potrebno, se škropljenje opravi s pripravki, ki niso nevarni za čebele, takrat, ko čebele niso na paši.
  • Zanašanje FFS na sosednje parcele je potrebno preprečiti.
  • V vročini nad 25 °C ne škropimo.

Pri uporabi FFS, ki niso nevarna za čebele, pa se zaradi izogibanja izpostavljenosti čebel FFS priporoča:

  • odstranitev cvetoče podrasti v trajnih nasadih;
  • izvajanje tretiranja na način, da ne pride do zanosa FFS na sosednje cvetoče površine;
  • izvajanje tretiranja v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom pri uporabi FFS v času cvetenja gojenih rastlin.

Seznam čebelam nevarnih FFS


Ob sumu zastrupitve oz. pomora čebelar obvesti Center za obveščanje na številko 112 ne glede na uro in dan v tednu.

 


Koristne povezave: