Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GOZD IN ZIMSKE RADOSTI

Alpski, nordijski in turni smučarji, deskarji in ostali obiskovalci gozdnega prostora po celem svetu doživljajo čar gibanja v zasneženem naravnem okolju. To je tudi življenjski prostor rastlin in živali, ki se za preživetje borijo na občutljivih območjih in v zahtevnih naravnih pogojih. Rastlinski in živalski svet oz. gorski gozdni ekosistemi varujejo tudi nižje ležeča območja in človeka samega. Zato v duhu kampanje »Skrbno z gozdom« velja poziv vsem zimskim športnikom ter obiskovalcem narave in gozda, naj se s primernim obnašanjem in ravnanjem vključijo v trajnostno gospodarjenje z gozdom in naravnimi viri. Tako se aktivno vključite v prizadevanja za ohranjanje občutljive gozdne krajine, da bodo lahko te in prihodnje generacije še naprej uživale v smučanju in deskanju. Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano se pridružuje pozivom Mednarodne smučarska zveza (FIS), ki poziva alpske in nordijske smučarje, deskarje ter ostale obiskovalce gozdnega prostora v zimskem času, naj upoštevajo okoljska pravila

 

  1. Informirajte se o izbranem smučišču. Podpirajte in obiskujete smučarske  centre, kjer skrbijo za okolje.
  2. Izberite okolju prijazen, javni  prevoz kot sta  avtobus ali vlak.
  3. Če ste se odločili za prevoz z osebnim avtomobilom, poskrbite da bo polno zaseden.
  4. Ko ste na dopustu v smučarskem centru pustite vaše osebno vozilo na parkirišču in za prevoze uporabljajte  smučarski  avtobus.
  5. Smučajte, deskajte in tecite na smučeh le, če je na smučišču in tekaških progah dovolj snega.
  6. Držite se označenih smučarskih prog in tekaških  poti.
  7. Upoštevajte označbe in navodila, ter zaprtja prog.
  8. Ne smučajte v zunaj smučarskih prog, še posebej ne, v predelih poraščenih z gozdom.
  9. Ne smučajte se v zavarovanih območjih. Varujte gozd ter divje živali in rastline.
  10. Svoje odpadke vzemite s seboj in jih odložite na predpisanem mestu.