Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MOJGOZDAR

Ciljno raziskovalni projekt: Sistem ocenjevanja kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu

 

V zadnjih letih beležimo izrazito povečanje števila izvajalcev del v gozdarstvu kar predstavlja večjo konkurenco na trgu a hkrati terja tudi razmislek o objektivni presoji kakovosti izvajalcev. Celostnega sistema objektivne presoje kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu pa v Sloveniji nimamo. Pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi veliko število izvajalcev gozdarskih del ne sme biti edino gonilo za povečevanje konkurenčnosti sektorja. V tujini se merilo najnižje cene storitev vse bolj pogosto sooča z vprašanji kakovosti izvedbe del, pri čemer se med merila kakovosti uvrščajo tako okoljski, socialni kot tudi poslovni vidiki odnosa med naročnikom in izvajalcem del.

 

S projektom MojGozdar.si želijo člani projektne skupine prispevati k povečanju konkurenčnosti slovenskega gozdarskega sektorja z razvojem in implementacijo preglednega sistema ocenjevanja kakovosti izvajalcev gozdarskih del. Po vzoru uveljavljenih spletnih platform za povezovanje ponudnikov in naročnikov storitev v gospodarstvu in turizmu ter z upoštevanjem posebnosti poslovnih procesov v gozdarstvu bodo razvili pregleden in objektiven spletni informacijski sistem za presojo ustreznosti izvajalcev del, ki v Sloveniji opravljajo eno ali več gozdarskih storitev.

 

Ekipa je sestavljena iz razvojno-raziskovalnega dela, ki ga sestavljajo raziskovalci zaposleni oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko Gozdarskega inštituta Slovenije ter zaposleni na katedri za gozdno tehniko in ekonomiko oddelka za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti vso tehnično podporo in koordinacijo tehničnega dela izvedbe projekte pa izvaja zunanje podjetje.

 

Projekt (V4-1615) Sistem ocenjevanja kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu, po javnem razpisu za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa "Zagotovimo.si hrano za jutri! v letu 2016, financirata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (70%) ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (30%).