Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

6. SMETI IN ODPADKOV NE PUŠČAJTE V GOZDU. ODNESITE JIH V SMETNJAK OZIROMA NA UREJENO ODLAGALIŠČE. BODITE PRIJAZNI DO NARAVE IN ODNESITE ŠE MOREBITNE DRUGE SMETI.

Največji problem na področju smeti in odpadkov v gozdu so nelegalna odlagališč, ki jih je več kot polovic v grmiščih ter redkem in strnjenem gozdu. Kljub temu, da je težko ali skoraj nemogoče natančno opredeliti, koliko je v Republiki Sloveniji divjih odlagališč, strokovnjaki na podlagi znanih okoliščin in dejstev sklepajo, da jih je nekje med 30.000 in 40.000, predvsem gradbenih.

Kljub bolj ozaveščenim ljudem ter raznim akcijam v smeri izobraževanja ljudi v zvezi s pravilnim ločevanjem in odlaganjem odpadkov se število divjih odlagališč ne zmanjšuje Vsakdo izmed nas lahko prispeva k zmanjševanju števila divjih odlagališč. Nezakonito odlaganje odpadkov je prepovedano (gre za prekršek ali celo kaznivo dejanje) in ima negativne ekološke, zdravstvene, ekonomske in socialne posledice za celotno družbo. Velik problem tega področja je neodkritost storilcev. Zaradi tega je pomembno, da obiskovalci gozdov aktivno opazujejo okolico in svoja opažanja v primeru nepravilnosti sporočijo pristojnim organom.