Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

AGRARNE SKUPNOSTI

V letu 2015 je bil sprejet Zakon o agrarnih skupnostih (Uradni list RS, št. 74/15 - ZAgrS), ki ureja namen in temeljna načela. Agrarna skupnost po 2. členu ZAgrS je skupnost fizičnih in pravnih oseb, ki je bila kot agrarna skupnost ponovno vzpostavljena in organizirana na podlagi Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnostih (ZPVAS) in je vpisana v register agrarnih skupnosti po ZAgrS. 

 

Zgodovina agrarnih skupnosti sega v čas srednjega veka, ko so se kmetje dogovorili za skupno upravljanje s kmetijskimi in gozdnimi zemljišči, ki so jih obdelovali. V letu 1848 sta avstrijski državni zbor in cesar Ferdinand I. končala fevdalne čase in z zemljiško odvezo zemljo dodelila tistim, ki so na njej delali. Nekaj zemlje je zlasti na Gorenjskem in Primorskem ostalo nerazdeljene; to so bili planinski ali vaški pašniki za potrebe paše blizu vasi in gozdovi za skupno uporabo ter tudi neobdelan svet. Vaščani (skupnost, ki je skupne nepremičnine uporabljala, se je imenovala soseska) so tako postali lastniki velikih pašnikov in gozdov, ki so jih redko prodajali in odtujevali, saj so jih potrebovali za preživetje. 

 

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se vodi tudi Register agrarnih skupnostih.

 

Več si lahko preberete v Priročniku za uporabo Zakona o agrarnih skupnosti.

 

Zakonodaja...