Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SCIENCE, FOOD, SOCIETY / ZNANOST, HRANA, DRUŽBA

Znanost, hrana, družba


Evropska agencija za varnost hrane organizira 3. znanstveno konferenco »Znanost, hrana, družba«, ki bo v Parmi (IT) od 18. do 21. septembra 2018. Vsebine bodo namenjene razmisleku o prihodnosti ocene tveganja za varnost hrane v kontekstu z družbenim in političnim okvirom, v katerem deluje.  


Raziskovalci, ocenjevalci tveganj, družboslovci, pristojni za obvladovanje tveganj in zainteresirana svetovna javnost bodo razpravljali o vprašanjih v povezavi z znanostjo, hrano in družbo. Vzajemno sodelovanje med znanostjo, oceno tveganja in politiko je v svetu, kjer so vrednote pomembnejše od dejstev, zapleteno. Nezaupanje v znanost ter polarizirane in spolitizirane razprave o tveganjih zahtevajo uravnoteženje dejstev in vrednot. Za ponovno vzpostavitev zaupanja v oceno tveganja je treba upoštevati družbeni kontekst. 


Učinkovita znanost na področju ocene tveganja zahteva vključevanje pravnih, družbenih in znanstvenih vidikov, za nove tehnologije in nepričakovana tveganja so nujni nova orodja in pristopi. 


Štiridnevna konferenca bo priložnost za interdisciplinarno razpravo o tveganjih, povezanih s hrano, in medsebojnem vplivu znanosti, hrane in družbe. Prihodnost ocene tveganja bo začrtala plenarna seja ob zaključku konference, z osnutkom gradiva za EFSA strategijo 2025.


ZNANOST, HRANA, DRUŽBA - video posnetki in predstavitve z EFSA znanstvene konference