Skoči na vsebino

ŽIVILA

Varna hrana in higiena sta dva osnovna pogoja za kakovost živil, vendar to še zdaleč ni dovolj. Pojem kakovosti je splošno opisan kot "celota lastnosti in značilnosti živila". Pri tem je pomembna zunanja kakovost oz. videz (velikost, teža, oblika, barva, okus, vonj, svežina, odsotnost zunanjih napak), notranja oz. prehranskofiziološka kakovost (vsebnost ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralnih snovi, medsebojno razmerje sestavin in prebavljivost) in uporabna vrednost (primernost za trgovanje in živilsko industrijo, možnost transporta in skladiščenja, barvna obstojnost, izplen sestavin …). O kakovosti živil pa moramo misliti bolj široko, saj je hrana precej več kot zaužitje določenih substanc.

 

Vrednost hrane še vedno ocenjujemo zelo splošno. Zanimajo nas cena, rok trajanja, užitek, zdravje in tu končamo.

 

Če razmišljamo dalje, upoštevamo še:

 

1. Ekološko vrednost, ki se nanaša predvsem na:

  • ravnanje z okoljem (uporaba pesticidov, nitratov, gensko spremenjenih organizmov) in ostanke uporabljenih snovi v živilih,
  • porabo primarne energije: za prehrano je porabimo 20 %, od tega 44 % živinoreja, 8 % rastlinska pridelava, 6 % predelovalna industrija in 29 % v kuhinji,
  • poraba fosilnih goriv za dolge transportne poti.

2. Ekonomsko vrednost, ki se nanaša predvsem na pomen trgovinske povezanosti in porazdelitvene procese med industrijskimi državami in državami v razvoju – uporabljene poceni surovine in distribucija nekakovostne hrane.

 

3. Socialno vrednost, ki je povezana z ekološkim in ekonomskim aspektom in zajema tako posege v kmetijsko okolje, spodbujanje proizvodnje hrane za izvoz (v deželah v razvoju), beg s podeželja in vzdrževanje ali celo povečevanje revščine po vsem svetu (tudi v industrijskih državah).

 

4. Psihološko vrednost, ki se kaže v veselju do hrane.

 

 

Označevanje jajc in reja kokoši nesnic (.pdf)

 

 

Zakonodaja za posamezna področja:

 

Predpisi po direktivah

Pravilnik o kazeinih in kazeinatih, namenjenih prehrani ljudi (Uradni list RS, št. 60/16)

Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št. 72/2003, 43/2005 in 58/2005

Pravilnik o kakovosti kavinih in cikorijinih ekstraktov  (Uradni list RS, št.  2/2004)

Pravilnik o kakovosti sadnih džemov, želejev, marmelad in sladkane kostanjeve kaše (Uradni list RS, št. 31/2004)

Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/2011)

Pravilnik o kakovosti sadnih sokov in nekaterih podobnih izdelkov, namenjenih za prehrano ljudi (Uradni list RS, št. 105/2010 in 89/2013)

Pravilnik o sladkorjih (Uradni list RS, št. 34/2004)

Pravilnik o metodah za ugotavljanje skladnosti pogojev minimalne kakovosti sladkorjev namenjenih za prehrano ljudi (Uradni list RS, št. 120/2004)

 

Nacionalni predpisi

Pravilnik o kakovosti čaja  (Uradni list RS, št. 48/2003 in 87/2004)

Pravilnik o kakovosti gorčice (Uradni list RS, št. 12/2003)

Pravilnik o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline (Uradni list RS, št. 2/2004)

Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (Uradni list RS št. 79/2009)

Pravilnik o kakovosti mesa klavne živine in divjadi (Uradni list RS, št 61/2016)

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (Uradni list RS, št. 59/2012)

Pravilnik o označevanju in kategorizaciji svinjskega mesa (Uradni list RS, št. 33/2004)

Pravilnik o kakovosti kefirja (Uradni list RS, št. 66/2003

Pravilnik o kakovosti pecilnega praška, praška za puding in vanilijevega sladkorja (Uradni list RS, št. 12/2003)

Pravilnik o kakovosti finih pekovskih izdelkov (Uradni list RS, št. 11/2005)

Pravilnik o kakovosti pekovskih izdelkov (Uradni list RS, št. 11/2015)

Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit (Uradni list RS, št. 1/2014

Pravilnik o kakovosti piva (Uradni list RS, št. 3/2003

Pravilnik o kakovosti medice in peneče medice (Uradni list RS, št.04/2012)

Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit  (Uradni list RS, št. 26/2003

Pravilnik o dehidriranem konzerviranem mleku (Uradni list RS, št.  31/2004)

Pravilnik o kakovosti soli (Uradni list RS, št. 70/2003)