Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PODPORA ZA ZELENJADNICE

S proizvodno vezano podporo za zelenjadnice se zasledujejo cilji Resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 – »Zagotovimo si hrano za jutri. 

 

 

Upravičenci

 

Upravičenci do plačila so nosilci KMG, ki:

  • izpolnjujejo pogoj aktivnega kmeta;
  • pridelujejo zelenjadnico ali zelenjadnice: brokoli, cvetača, čebula, česen, črni koren, drobnjak, endivija, feferoni, fižol, hren, jajčevci, vrtne buče oz. bučke, navadna buča, kitajsko zelje, kolerabica, korenček in korenje, kumare in kumarice, motovilec, ohrovt (brstični, glavnati, listnati), sladka paprika, paradižnik, pastinak, peteršilj, por, radič, rdeča pesa, redkvica, rukola, sladki krompir, solata, šalotka, špinača, topinambur, vrtna kreša, repa, zelena (belušna, gomoljna), zelje (rdeče, belo), zimski luk, bob, čičerika, leča, blitva, sladka koruza, šparglji, artičoka, kardij, rabarbara, grah, lubenice, melone, sladki komarček, regrat;
  • zelenjadnico/e pridelujejo na prostem (raba: 1100, 1161, 1180) ali v zavarovanem prostoru (raba 1190);
  • skupna površina KMG, za katero uveljavlja podporo za zelenjadnice, znaša vsaj 0,3 ha;
  • ugotovljena upravičena površina KMG znaša najmanj 1 ha;
  • ugotovljena upravičena površina kmetijske parcele, za katero uveljavlja podporo za zelenjadnice, znaša vsaj 0,1 ha;

ima zelenjadnico ali zelenjadnice prisotne na površini, za katero uveljavlja podporo za zelenjadnice, od 7. maja do vključno 30. septembra v tekočem letu. Če nosilec KMG v tekočem letu v obdobju od 7. maja do 30. septembra na isti površini zaporedno prideluje več zelenjadnic in za to površino uveljavlja vlogo za izplačilo podpore za zelenjadnice, na Geoprostorskem obrazcu za vloge in zahtevke na površino navede glavni posevek, v opombi pa navede zelenjadnice, ki bodo sledile glavnemu posevku.

 

 

Višina podpore

 

Za to shemo  se letno nameni do 1,5 % letne nacionalne zgornje meje za neposredna plačila (za leto 2015 to znaša 2.069.805 evrov). Višina podpore za zelenjadnice v posameznem letu se izračuna tako, da se letna zgornja meja za to shemo deli s skupnim številom ugotovljenih upravičenih hektarjev zelenjadnic v tekočem letu. Višina podpore za posamezno leto je torej odvisna od števila ugotovljenih upravičenih hektarjev zelenjadnic v tem letu.

 

Nosilec KMG je upravičen do podpore za zelenjadnice le enkrat na leto na isti površini.

 

Primer

 

Nosilec KMG je v letu 2015 v zbirni vlogi prijavil 2 ha in 56 a upravičenih površin, na katerih prideluje zelenjadnice in za te površine uveljavlja podporo za zelenjadnice.Za leto 2015 je okvirna višina podpore na hektar površin pod zelenjadnicami cca 533 evrov, vendar je le-ta lahko višja ali nižja, odvisno od števila upravičenih hektarjev za podporo za zelenjadnice v zadevnem letu!

Izračun skupnega zneska podpor na nosilca KMG: 2,56 ha upravičenih površin x 533 evrov/ha = 1.364,48 evrov