Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA 2021

Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism - IGCAT) je kot uradni podeljevalec naziva Evropska gastronomska regija na 13. srečanju gastronomskih regij na Nizozemskem formalno potrdil kandidaturo Slovenije za naziv Evropska gastronomska regija 2021. V procesu pridobitve naziva je Slovenija Mednarodnemu inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) predložila knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj, sicer član globalne mreže IGCAT strokovnjakov. Častni pokrovitelj kandidature je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


V projekt kandidature Slovenije za naziv Evropska gastronomska regija 2021 je vpetih 16 partnerjev, ki s svojimi odličnimi projekti in programi soustvarjajo zgodbo na poti pridobitve tega prestižnega naziva. Med njimi so: Slovenska turistična organizacija (STO), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Turizem Ljubljana, Turistično združenje Portorož, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Turistično gostinska zbornica, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Univerza na Primorskem, LAS Istre in Slovenski etnografski muzej. Finančni okvir celotne kandidature, ki jo sestavlja 47 projektov in programov vseh partnerjev, znaša 4,3 milijona evrov.


V knjigi kandidature je Slovenija opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Predstavljen je razvoj gastronomije Slovenije, strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije, vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej izpostavljena sta tudi Dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve.


Del knjige je namenjen predstavitvi evropskega sodelovanja in sodelovanja z ostalimi partnerji evropskih gastronomskih regij na področju izobraževanja, komuniciranja vključevanja prebivalstva, podpori malim in srednje velikim podjetjem na področju kulinarike in gastronomije ter ovrednotenju celotnega projekta. Predstavljeni so vsi projekti in programi zainteresiranih partnerjev, ki so usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in k razvoju inovativnosti.


Kandidaturo Slovenije podpirajo strokovnjaki z globalnimi priznanji za dosežke na področju kulinarike in gastronomije. Poleg ambasadorjev projekta prof. dr. Janeza Bogataja, Luke Koširja, Mire Šemić in Ane Roš, se bodo v programe vključevali tudi mladi ustvarjalci, ki so že navdušili na mednarodnih kuharskih tekmovanjih, med njimi sta npr. Leon Pintarič iz Bakovcev pri Murski Soboti in Filip Matjaž iz Portoroža.


Na podlagi Knjige kandidature bo mednarodna strokovna žirija IGCAT ob obisku Slovenije julija 2018 presodila o podelitvi naziva Evropska gastronomska regija 2021. Regija oz. država kandidatka naziva namreč ne pridobi zgolj zaradi odlične gastronomske ponudbe, pač pa tudi zaradi predstavljenega programa.


Pridobitev naziva Evropska gastronomska regija je izjemnega pomena za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije. S svojimi učinki pa hkrati prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem.


Dosedanje nosilke naziva Evropska gastronomska regija so: Katalonija/Španija in Minho/Portugalska (2016), Aarhus/Danska, vzhodna Lombardija/Francija in Gauja -Riga/Latvija (2017), Galway/zahodna Irska in severni Brabant/Nizozemska (2018),  Sibiu/Romunija in južni Egej/Grčija (2019) ter Kuopio/Finska (2020).

 

Kandidatura Slovenije - Okusiti Slovenijo... (pdf)

 

Slovenia's candidature - Taste Slovenia... (pdf)