Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NAČINI PRIDELAVE

Ekološka pridelava

 

Kaj je ekološko kmetijstvo?

 

Ko se kot porabniki odločimo za nakup ekološkega živila, moramo biti prepričani, da smo dobili natanko to, kar smo plačali. Mehanizma, ki to omogočata, sta ekološki znak in sistem označevanja za ekološka živila.

 

Sistem je oblikovan tako, da nam daje popolno zagotovilo, da so dobrine, ki jih kupujemo, pridelane povsem v skladu z uredbo EU o ekološkem kmetijstvu ali v primeru uvoženih dobrin z enakovrednim ali strožjim naborom predpisov.

 

Certifikacija 

 

Proizvodnja in prodaja ekoloških živil z oznakami in znaki na trgu EU sledi strogemu postopku certifikacije, ki je obvezen za vse.

 

Konvencionalni kmetje morajo najprej skozi obdobje preusmeritve, ki traja najmanj dve leti, preden lahko začno pridelovati kmetijske proizvode, ki jih smejo tržiti kot ekološke. Če želijo pridelovati konvencionalne in ekološke pridelke, morajo ta načina pridelave jasno ločiti na vseh ravneh proizvodnje.

 

Tako kmetje kot predelovalci morajo nenehno spoštovati ustrezne predpise, ki jih vsebuje uredba EU. Podvrženi so nadzoru s strani nadzornih organov ali oblasti EU, ki zagotavlja, da izpolnjujejo predpise ekološke zakonodaje.

 

Uspešni kmetje in predelovalci nato prejmejo ekološke certifikate in smejo svoje proizvode označevati kot ekološke.

 

Preglednost

 

Uredba vsebuje stroga pravila o označevanju in uporabi znaka, da bi kar najbolj zmanjšali zmedo med porabniki ali mogočo zlorabo:

 

„Izrazov, kot so ekološko, bio, eko ipd., vključno z izrazi, ki se uporabljajo za blagovne znamke, in praks, ki se uporabljajo pri označevanju in trženju in bi lahko zavedle porabnika ali uporabnika z namigovanjem, da proizvod ali njegove sestavine izpolnjujejo zahteve, ki jih vsebuje ta uredba, ni dovoljeno uporabljati za neekološke proizvode.“

 

Ekološkega znaka poleg tega tudi ni mogoče uporabiti na živilu, ki vsebuje GSO-je.

 

Navedbe

 

Da bi bilo zagotovilo še trdnejše, morajo biti v skladu z zakonom vsi izdelki, ki so označeni kot ekološki, opremljeni z imenom zadnjega, ki je ravnal z izdelkom, to je pridelovalca, predelovalca ali prodajalca, in z imenom ali šifro nadzornega organa.

 

Znak

 

Znak EU za ekološko kmetijstvo in znaki držav članic EU se uporabljajo, da dopolnijo označevanje in povečajo prepoznavnost ekološke hrane in pijače za porabnike.

 

Tako so potrošniki, ki kupijo živila, označena z znakom EU, lahko prepričani, da:

  • je bilo vsaj 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora, pridelanih ekološko;
  • izdelek zadovoljuje predpise uradnega kontrolnega sistema;
  • je izdelek prišel v zaprti embalaži neposredno od pridelovalca, predelovalca ali pripravljavca;
  • izdelek nosi ime pridelovalca, predelovalca, pripravljalca ali prodajalca ter ime in šifro nadzornega organa.

Uporaba logotipa EU za predpakirana živila je od 1. julija 2010 obvezna. Za uvožene izdelke ostaja prostovoljna tudi po tem datumu. Kjer bo, potem ko bo začela veljati nova uredba, uporabljen znak skupnosti, ga bo morala spremljati tudi navedba kraja, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Ta navedba se lahko glasi „EU“, „ne-EU“ ali pa je to ime določene države v EU ali zunaj nje, kjer je bilo pridelano to živilo ali surovine, iz katerih je izdelano.

 

Če proizvajalci želijo svoje proizvode prodajati v državi članici EU, ki ni njihova matična država, jih bodo mogoče morali opremiti z dodatnim znakom, da bi jih na teh trgih prepoznali. Z uporabo znaka EU za ekološko kmetijstvo, ki ponuja vseevropsko prepoznavnost, se lahko izognemo temu podvajanju. Za več informacij o novem logotipu EU za ekološke izdelke si oglejte Pogosta vprašanja o logotipu.

 

Dejstva

 

Statistika kaže, da veliko porabnikov v EU pri vsakdanjem nakupovanju živil ali naročanju jedi išče izdelke z oznakami za ekoživila in ekološke blagovne znamke. Po ocenah študij se trg za ekoživila poveča od 10 do 15 odstotkov letno.

 

Dejstva o ekološko pridelanih oziroma predelanih pridelkih in živilih.

 

Več o ekološkem kmetovanju na spletni strani...  

 

 

Integrirana pridelava

 

Vse o integrirani pridelavi na spletni strani...

 

 

Vrtičkarstvo

 

Kako pridelovati na domačem vrtu?

 

Glavna je odločitev, da v vrtu ne bomo uporabljali kemije. Dejstvo je, da vrtičkarji še vedno zelo nekritično uporabljajo fitofarmacevtska sredstva (FFS). Nobenega razloga ni, da bi s sadjem in zelenjavo, ki jih pridelamo na domačem vrtu vnašali v telo ostanke pesticidov ali pa prekomerne količine nitratov ali celo težkih kovin.

 

Članki in prispevki:

  • Ekološka pridelava zelenjave na domačem vrtu - članek (pdf., dr. Martina Bavec, objavljeno v Delo in Dom, 11. 1. 2012) 
  • Pridelano in prodano doma - učbenik (.pdf)