Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

AKVAKULTURA

Akvakultura je vzreja vseh vodnih organizmov in zajema tako vzrejo sladkovodnih organizmov kot vzrejo morskih organizmov (marikulturo). Pretežno se vzrejajo ribe, v morju tudi mehkužci za prehrano, vedno večji pomen pa dobiva tudi gojenje, predvsem morskih alg, tako za prehrano kot v kozmetične namene. Vzreja rib se iz vidika intenzivnosti deli na intenzivno, polintenzivno in ekstenzivno vzrejo.

 

Za rabo vode za gojitev vodnih organizmov je potrebno pridobiti vodno pravico, ki jo izda Agencija RS za okolje.

 

Vsi objekti akvakulture in komercilani ribniki za špotni ribolov morajo biti vpisani v Centralni register objektov akvakulture in komercialnih ribnikov (uporabniki dostopajo do registra preko dodeljenega gesla), kjer se zbirajo o objektih, nosilcih dejavnosti, vrstah rib, in letno o zalogi in proizvodnji, Centralni register vodi MKO, Sektor za identifikacijo in registracijo živali.

 

Prav tako mora biti vsaka proizvodnja akvakulture odobrena s strani območne enote Veterinarske uprave Republike Slovenije, razen izjem ki se lahko samo registrirajo v centralnem registru: proizvodnja akvakulture, kjer živali niso namenjene dajanju na trg, športno komercialni ribniki in proizvodnja akvakulture, ki daje živali iz akvakulture na trg izključno za prehrano ljudi in to manjše količine (3.000 kg) neposredno končnemu potrošniku.

 

Za gojitev rib namenjenih za poribljavanje odprtih voda mora imeti ribogojec posebno dovoljenje, ki ga izda minister za kmetijstvo in okolje (Seznam nosilcev dovoljenj za gojitev rib za poribljavanje, junij 2019).

 

Ekološko ribogojstvo postaja vedno bolj aktualno, gre pa za obliko ribogojstva, ki zahteva posebne pogoje ter je zanj potrebno pridobiti certifikat pooblaščene organizacije.

 

Podatki o akvakulturi za leto 2011: vzrejenih 1.396,8 ton vodnih organizmov; od tega je bilo 65 % vzrejenih sladkovodnih rib in 35 % vzrejenih morskih rib in školjk, katerih proizvodnja se je v letu 2011 občutno povečala.