Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MARIKULTURA

Marikultura zajema vzrejo morskih organizmov, rastlin in živali v morju ali na priobalnem območju. Na morju imamo dve ribogojnici s kletkami za vzrejo in 26 školjčišč. V slovenskih teritorialnih vodah se morske ribogojnice in oprema nahajajo v zalivu Sv. Jerneja pri Debelem Rtiču, v Strunjanskem zalivu in Piranskem zalivu.

 

Kletka za vzrejo rib je plavajoča ribogojna ploščad pod katero je razpeta različno globoka mreža in sidrane na dno. Pri nas se kletke nahajajo izključno v Piranskem zalivu v Sečovljah. Pri nas gojimo v glavnem brancina občasno v manjših količinah pa tudi orade in pice.

 

Školjčišča so področja za gojenje školjk na katerih so naprave na katerih so školjke pritrjene. Pri nas je najpogosteje gojena vrsta užitna klapavica, za katero so potrebne podolgovate mreže, ki visijo na vrvi, ki je razpeta med plavajočimi sidranimi bojami. V manjših količinah pri nas gojimo tudi ladinke, ki pa se gojijo v posebnih posodah na dnu morja.  

 

Za gojenje morskih organizmov pa je potrebna koncesija za gospodarsko rabo vode, ki jo izda Vlada RS na predlog ministra za kmetijstvo in okolje.