Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

REFORMA SKUPNE RIBIŠKE POLITIKE

 

Evropska komisija je dne 13. julija 2011 sprejela in objavila paket reforme skupne ribiške politike Evropske unije, ki ga sestavlja pet dokumentov – tri sporočila Komisije ter dva zakonodajna predloga, ki sta z vidika Republike Slovenije tudi najbolj pomembna:

 

Evropski parlament bo stališče k predlogu uredbe predvidoma sprejel na plenarnem zasedanju februarja 2013. Irsko predsedstvo bo nato vodilo medinstitucionalna pogajanja med Svetom in Evropskim parlamentom z namenom, da obe instituciji dosežeta dogovor glede predloga uredbe še pred koncem leta 2013.

 

Slovenska stališča glede predloga uredbe:

  • Slovenija je po objavi paketa reforme skupne ribiške politike o predlogih izvedla tri kroge razprav:
    - 24. avgusta 2011 z morskimi gospodarskimi ribiči,
    - 25. avgusta 2011 splošno javno razpravo, na katero so bile vabljene tudi nevladne organizacije,
    - 26. avgusta 2011 razpravo z ribogojci

 

Na podlagi razprav je bilo oblikovano stališče o reformi skupne ribiške politike ter o predlogu uredbe o skupni ureditvi trga za ribiške in ribogojske proizvode, ki ju je sprejel Državni zbor RS dne 14.10.2011.

  

Slovenija predlogom ne nasprotuje, si pa želi večjega upoštevanja specifik manjših ribiških sektorjev z velikim deležem malega priobalnega ribolova. Na slovensko morsko ribištvo bi lahko najbolj vplivala predlagana določila v zvezi z večletnimi načrti, obveznim iztovarjanjem zavržkov ter predvidenim sistemom prenosljivih ribolovnih koncesij ter individualnih ribolovnih kvot; pomembna so tudi določila glede ribogojstva.

  

Slovenija podpira večletne načrte na regionalni ravni. Glede obveznega iztovora zavržkov meni, da bi ta moral veljati le za tiste vrste ribolova, kjer so v veljavi ribolovne kvote; ter predlaga, da bi bil sistem prenosljivih ribolovnih koncesij in individualnih ribolovnih možnosti izbiren oziroma opcijski za države članice. Glede ribogojstva Slovenija meni, da je treba zagotoviti skladnost izvajanja okoljske in ribiške politike na ravni EU, prav tako pa na nacionalni ravni.

 

 

 

Več informacij o reformi skupne ribiške politike: Spletna stran Evropske Komisije.

 

Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo za obdobje 2014-2020.