Skoči na vsebino

NOVICA

Začela se je mednarodna ministrska konferenca o pomenu mladih kmetov za prihodnost kmetijstva

Maribor, 24. 8. 2018 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dan pred odprtjem 56. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA organiziralo mednarodno ministrsko konferenco z naslovom: »Podeželje in kmetijstvo kot priložnost za mlade«. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan.

Ministrske konference se udeležujejo številni kmetijski ministri držav članic EU, držav kandidatk in potencialnih kandidatk za vstop v EU. Na njej sodelujejo tudi predstavniki mladih kmetov posameznih držav ter Evropskega sveta mladih kmetov CEJA. 


Na srečanju z novinarji pred začetkom konference je predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan poudaril pomen mladih. »Že lani smo se, prav na sejmu v Gornji Radgoni dogovorili, da bo letošnja ministrska konferenca govorila o mladih. To nam je letos tudi res uspelo. Na konferenci je prisotnih 10 ministrskih delegacij in štiri delegacije, kjer so predstavniki veleposlaništva. Zakaj smo se odločili prav za mlade? Mladi so tisti, ki imajo več znanja, energije in poguma. Kmetijstvo se spreminja in vloga mladih, ki so bolj pogumni in samozavestni je izredno pomembna. Ravno v tem terminu tudi v Afriki, pod vodstvom organizacije FAO in direktorja Graziana Da Silve poteka podobna konferenca, ki prav tako govori o vlogi in pomenu mladih na podeželju oz. zaposlovanja mladih kmetov z namenom zmanjšanja lakote in revščine. Vesel sem, da je prav ta današnja konferenca v Mariboru in ta tema neke vrste moje slovo od kmetijstva in da je eno mojih zadnjih dejanj v kmetijstvu povezano z mladimi.«


Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je v nadaljevanju izpostavila, da je današnja konferenca namenjena mladim, da na njej spregovorijo in povedo, kako sami vidijo kmetijstvo in podeželje. »Želim si, da mladi povedo, kako oni sami vidijo svoje življenje na kmetiji in seveda predlagajo spremembe, ki bi si jih želeli.« Povedala je še, da je pomembno, da se mladi kmetje čim prej vključijo v odločanje, zato je dialog z odločevalci, ki skrbijo za evropsko zakonodajo izredno pomemben. 


Na novinarski konferenci sta medijem izpostavila pomen mladih in današnje konference tudi Rok Damjian, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, ki je poudaril, da so prihodnost kmetijstva prav mladi kmetje in Jannes Maes, predsednik Evropskega sveta mladih kmetov.


Ministrska konferenca se je začela z razpravo predstavnikov mladih kmetov in predstavitvami primerov dobrih praks, končala pa se bo s sprejemom skupne  deklaracije »Potrošnik ima pravico vedeti«. 

 

*    *    *