Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Mednarodna ministrska konferenca »Podeželje in kmetijstvo kot priložnost za mlade«

Maribor, 24. 8. 2018 – Ob robu 56. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je potekala mednarodna ministrska konferenca z naslovom: »Podeželje in kmetijstvo kot priložnost za mlade«. Konference sta se udeležila tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan in državna sekretarka mag. Tanja Strniša.

Mednarodne ministrske konference, ki jo je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je udeležilo deset delegacij držav članic Evropske unije (EU), držav kandidatk in potencialnih kandidatk za vstop v EU. Na konferenci so poleg ministrov sodelovali tudi predstavniki mladih kmetov posameznih držav ter Evropskega sveta mladih kmetov (CEJA).  


Uvodni govor na konferenci je imel predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, ki je poudaril velik pomen mladih na podeželju. »Mladi so tisti, ki imajo več znanja, energije in poguma. Kmetijstvo se spreminja in vloga mladih, ki so bolj pogumni in samozavestni je izredno pomembna. Vesel sem, da je prav ta današnja konferenca v Mariboru in ta tema neke vrste moje slovo od kmetijstva in da je eno mojih zadnjih dejanj v kmetijstvu povezano z mladimi.«


Ministrska konferenca je bila posvečena pomenu mladih kmetov in generacijski prenovi za prihodnost evropskega kmetijstva in za zagotavljanje prehranske varnosti. V uvodnem delu konference so mladi kmetje predstavili svoja stališča in poglede na izzive, s katerimi se soočajo mladi na podeželju, in pozvali k združevanju različnih politik, ki bi s skupnim jezikom in posluhom za mlade izboljšale razmere za mlade na podeželju. Opozorili so, da bi se s tem veliko več mladih odločilo za življenje na podeželju, s čimer bi se ustavilo praznjenje vasi. 


Sledila je predstavitev primerov dobrih praks mladih iz petih držav, in sicer Slovenije, Avstrije, Srbije, Makedonije in Luksemburga.  


Konferenca se je v drugem delu nadaljevala z razpravo vodij ministrskih delegacij. Strinjali so se, da bi bilo potrebno poskrbeti za mlade na podeželju v okviru različnih politik, ki so v nacionalni pristojnosti (npr. dobri nacionalni ukrepi, spodbude za mlade, vključevanje oziroma vključevanje mladih v strukture odločanja), da bi bilo okolje bolj ugodno in bi se več mladih odločalo za življenje na podeželju ter za poklic kmeta. Poudarili so tudi, da je potrebno ustvariti spodbudno okolje za mlade ženske na podeželju. 


Strinjali so se z mladimi, da je digitalizacija v kmetijstvu ena izmed prioritet bodoče Skupne kmetijske politike, saj uporaba novih informacijskih orodij in tehnologij, podatkovnih baz in inovacij vodi k večji konkurenčnosti, boljšemu upravljanju in zmanjšanju administrativnih bremen. Z novimi tehnologijami bodo mladi lahko izboljšali proizvodne procese in pridelali cenejšo in bolj zdravo hrano v luči trajnostnega razvoja pridelave hrane. 


Na koncu ministrske konference so ministri sprejeli skupno izjavo Mednarodne ministrske konference »Podeželje in kmetijstvo kot priložnost za mlade«. V njej so se strinjali, da je za trajnost kmetijskega sektorja, podeželja in proizvodnje hrane nujno potrebna generacijska pomladitev, saj se mladi lažje soočajo z izzivi večje produktivnosti ob hkratnem ohranjanju okolja in naravnih virov. Kmetje morajo slediti modernizaciji, imeti številna znanja, slediti zahtevam trga in proizvodnjo prilagajati podnebnim spremembam. Za celostno reševanje vprašanja mladih na podeželju je potrebno poleg SKP poudariti tudi odgovornost držav za spodbujanje generacijske kontinuitete z nacionalnimi ukrepi, ki so del drugih politik. Med pomembnejšimi zavezami pa je tudi formalen in neformalen dialog in sodelovanje med mladimi v kmetijstvu in med različnimi vladnimi strukturami ter resorji, kot tudi sodelovanje med državami in izmenjava dobrih praks.


*    *     *

 

-    SKUPNA IZJAVA Mednarodna ministrska konferenca »Podeželje in kmetijstvo kot priložnost za mlade« - slovenska verzija ...

-    JOINT DECLARATION International Ministerial Conference "Rural areas and agriculture as an opportunity for young people"- english ...