Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V ospredju današnje AGRE mladi kmetje, gozdarji in čebelarji

Gornja Radgona, 26. 8. 2016 – Drugi dan sejma AGRA tradicionalno mine v znamenju čebelarjev, gozdarjev, kmetijske tehnike in mladih kmetov. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta se odvijali dve odmevni okrogli mizi, prva je bila o gozdarstvu, na drugi pa so mladi kmetje razpravljali o uporabi sodobne tehnologije v kmetijstvu. Svečanega dogodka čebelarjev se je udeležil predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. Sicer pa je bil dan poln različnih dogodkov, s strani MKGP pa sta se jih udeležila državna sekretarja mag. Tanja Strniša in mag. Marjan Podgoršek.

Predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan se je zjutraj na razstavnem prostoru MKGP pridružil mladim kmetom, ki bodo sicer vsako jutro na razstavnem prostoru imeli kavo ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol. Kava z mladimi kmeti je priložnost, da obiskovalci sejma pokramljajo z mladimi kmeti, ki jih bodo po bliže seznanili z vsemi izzivi, ki stojijo na njihovi poklicni poti. Predsednik DZ je v sproščenem ozračju ob kavi poklepetal s številnimi obiskovalci.

 

Dopoldne je potekala tudi svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu, kronanje 4. medene kraljice ter podelitev nagrad ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji. Dogodka se udeležil tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejana Židana, ki je v uvodnem nagovoru povedal: »Na področju čebelarstva smo naredili res veliko. Projekti, ki so za nami, so doživeli izreden mednarodni uspeh. Naj spomnim le na Svetovni dan čebel,  Tradicionalni slovenski zajtrk, evropski medeni zajtrk, dan slovenske hrane idr. Vse to seveda ni samo po sebi umevno, za tako velike projekte je bilo potrebno prevzeti odgovornost. In mi smo jo prevzeli. Tudi po mojem odhodu s funkcije kmetijkseg ministrstva bo potrebno vsako leto negovati to, kar smo skupaj naredili in se truditi da bodo projekti živeli še naprej. Ob tem vam bom stal ob strani tudi vnaprej. Verjemite mi, da tako močnega zaveznika v Državnem zboru RS še niste imeli.« Medena kraljica Mateja Šoštarič je na prireditvi svojo tiaro prepustila četrti medeni kraljici, ki je to postala Valentina Marinič.

 

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je na pobudo ZSPM udeležila posveta z naslovom »Precizno kmetijstvo – utopija ali realnost slovenskega kmetijstva - nagovorila«. Kasneje je sodelovala tudi na srečanju vodstev ČZS, BIH, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije, kjer so podpisali skupno deklaracijo o zaščiti čebel.  

 

V okviru sejma AGRA je tudi danes potekalo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, ki je bilo že dvajseto po vrsti. Prvenstvo je slavnostno odprl državni sekretar mag. Marjan Podgoršek. V svojem govoru je zaželel tekmovalcem varno ravnanje z motornimi žagami in jih spomnil: »Vsi udeleženci sekaških tekmovanj ste tudi promotorji sodobne gozdne proizvodnje.« Ob koncu dneva je državni sekretar tekmovalcem podelil priznanja in razglasil zmagovalce.   
 
Današnja prva okrogla miza na razstavnem prostoru MKGP je potekala pod naslovom »Gozdovi so naše bogastvo – ohranili jih bomo le s skrbnim ravnanjem«. Na njej so sodelovali državni sekretar mag. Marjan Podgoršek, Renata Martinčič, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo MGRT, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije in Jože Jeromen, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov. Sogovorniki so na njej govorili o izzivih in priložnostih, ki jih ponuja bogastvo Slovenije z gozdovi in podprli čim večjo vključenost vseh akterjev pri nadaljnjem razvoju dejavnosti povezanih z gozdovi. Izpostavili so dejavnosti, ki se dogajajo v gozdu, kot so turizem, pohodništvo, kolesarstvo, pobiranje gozdnih plodov in z lovom povezanih dejavnosti. Na tem področju obstajajo velike rezerve skozi večjo vključenost lastnikov gozdov in lokalnih skupnosti pri samostojnem razvoju in upravljanju gozdnega prostora in dejavnosti povezanih z njim. 

 

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je udeležila dogodka z naslovom »Pametne vasi – sodobno kmetijstvo in kakovostno bivanje na podeželju v dobi digitalizacije«, ki ga je organiziral evropski poslanec Franc Bogovič. Kasneje se je udeležila še posveta, ki ga je organizirala pisarna EU parlamenta v sodelovanju z MKGO. V dialogu z evropskimi poslanci so se udeleženci pogovarjali o tem, kakšne bodo spremembe pri financiranju Skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020.

 

V popoldanskem času je na razstavnem prostoru MKGP potekala okrogla miza mladih kmetov »Uporabi sodobno tehnologijo in kmetij pametneje«. Na njej so sodelovali dr. Vesna Miličič iz Direktorata za kmetijstvo, prof. dr. Milan Lakota iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Marko Cafnik, inovator na področju novih tehnologij in režiser, doc. dr. Emilija Stojmenova Duh iz Fakultete za elektrotehniko, UL in dr. Blaž Grmšek strokovnjak za nove tehnologije v kmetijstvu. Okrogli mizi so sledile predstavitve sodobnih rešitev v kmetijstvu, in sicer robotski škropilnik proti plevelom v nasadih in delovanje FabLab mreže. Na okrogli mizi so sogovorniki izpostavili, da je industrijska revolucija 4.0 generacije že dejstvo, saj digitalizacija in tehnologija v kmetijstvu pomagata izboljšati konkurenčnost v kmetijskih gospodarstvih. S pametno tehnologijo prav tako varujemo okolje, ker je kmetovanje z njo veliko bolj precizno. Inovacije pa niso samo tehnološke ampak tudi socialne, to so novi poslovni modeli, e-poslovanje na kmetijah in tudi spletna prodaja. Poudarili so, da se je potrebno zavedati vseh prednosti, ki jih digitalizacija prinaša in, da se je potrebno povezati. Demonstrirali so tudi, kako zavarovati podatke, ki se nahajajo v pametnem oblaku in predstavili  blockchain tehnologijo, ki je ena od rešitev. Okrogla miza se je končala v duhu: »Digitalizacija je tako kot dihanje – rabimo jo.«

 

Ponedeljek je na sejmu AGRA namenjen govedorejcem, živilcem, veterinarjem, Porabju in Zagrebački županiji. Na razstavnem prostoru MKGP se bo sejemski dan začel ob 9.00 s kavo ob kulinaričnih dobrotah kmetijskih šol. Organizirani sta dve okrogli mizi. Dopoldanska bo govorila o akvakulturi, na popoldanski pa bodo mladi kmetje zagovarjali tezo, da je lahko vsaka kmetija uspešna. Zelo pester program imata jutri tudi oba državna sekretarja, ki se bosta udeležila številnih posvetov, bilateralnih razgovorov javnih razprav, seminarjev in pogovorov.

 

*   *   *