Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Mag. Dejan Židan na Agri:»Še naprej se bom trudil, da bo podeželje temelj slovenskega naroda«

Gornja Radgona, 28. 8. 2017 – Torkovi okrogli mizi na razstavnem prostoru MKGP sta bili posvečeni mladim dekletom na podeželju in zaščiti slovenskih živil pred škodljivimi posegi. Predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan se je ob zaključku mandata še zadnjič srečal z nekdanjimi kmetijskimi ministri, državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa se je udeležila tradicionalnega sadjarskega posveta.

Četrti dan sejma je sicer minil v znamenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, konjerejcev, Ljutomerskega kasača, sadjarjev, sommelierjev, vinogradnikov in vinarjev in Madžarske. Že zjutraj sta se predsednik DZ mag. Dejan Židan in državna sekretarka mag. Tanja Strniša udeležila kave z mladimi kmeti, ki vsak dan poteka  na razstavnem prostoru MKGP. Z mladimi kmeti so poklepetali tudi številni obiskovalci sejma, beseda pa je tekla o iskanju rešitev na izzive, s katerimi se srečujejo mladi prevzemniki kmetij.

 

Po jutranji kavi na razstavnem prostoru MKGP se je predsednik DZ mag. Dejan Židan udeležil tradicionalnega dogodka Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je letos potekalo pod naslovom »Nova SKP – priložnost za Slovenijo in mlade kmete?« Na njem so izpostavili prihodnost kmetijstva in podeželja ter pomen sodelovanja v času, ko se pripravlja nova skupna kmetijska politika EU po letu 2020. Predsednik DZ RS je v nagovoru izpostavil, da je načrtovanje kmetijske politike težje kot pri drugih politikah,  saj je potrebno usklajevati več področij in interesov, od prehrane, podeželja, okolja itd. »V Sloveniji je tudi zaradi majhnosti usklajevanje politike težje kot v drugih državah, kjer imajo več politik. Zato vam s tega mesta, ko se poslavljam s funkcije kmetijskega ministra, sporočam, da ne enostavno poklekniti pod pritiski, tudi iz tujine. Če imaš samozavest, boš do konca zahteval tisto, kar meniš, da ti pripada.« 

 

Mag. Židan je nadalje tudi spomnil, da smo od maja 2010 do danes naredili veliko. Po njegovih besedah smo izboljšali vedenje o pomenu slovenske hrane in zaupanje pri potrošniku. »Ko sem prišel na ministrstvo, so me učili, da ne smemo na glas govoriti in promovirati domače hrane; ta odnos smo do danes že spremenili. To, kar smo začeli takrat, je sedaj postala splošna agenda povsod.« Po besedah predsednika DZ je potrošnik sedaj bolj naklonjen domači hrani in po njej tudi več povprašuje. »Pripravljen je plačati tudi več za lokalno hrano. Želim, da ta proces, ki smo ga skupaj začeli, poteka še naprej.« Ob koncu je mag. Židan tudi dejal, da smo v tem obdobju vzpostavili dialog v celotnem kmetijskem sektorju, kjer smo skupaj iskali trajne rešitve, ki imajo konsenz vseh. »Vse te ure, ki smo jih preživeli skupaj, so dale rešitev. Hvala za ta čas, ki ste ga namenili za razvoj slovenskega podeželja. Želim pa vam ob koncu povedati tudi to, da je tudi za podeželje koristno, če ima močnega zaveznika v DZ. Kot prvi med enakimi se bom trudil, da bo podeželje temelj in osnova slovenskega naroda.«

 

Predsednik DZ RS mag. Židan je nato na razstavnem prostoru MKGP sprejel nekdanje kmetijske ministre. Gre za tradicijo od nekdanjega ministra Cirila Smrkolja, ko aktualni minister ob robu sejma AGRA povabi nekdanje ministre in z njimi pokomentira stanje danes, prisluhne nasvetom in se jim zahvali za njihov pretekli trud. Ob zaključku mandata se je mag. Židan tudi s tega mesta poslovil od njih, z obljubo, da se naslednje leto tudi on pridruži tej tradicionalni navadi, srečanju nekdanjih ministrov.

 

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je dopoldne sodelovala na tradicionalnem sadjarskem posvetu, kjer je orisala življenje sektorja v mandatu, ki se zaključuje. Spomnila je, da je bilo predvsem za sadjarje v tem času vreme neizprosno, saj so jih prizadele številne hude naravne nesreče, med katerimi je izpostavila dve zaporedni spomladanski pozebi in sušo. Poudarila je, da je ministrstvo z interventnimi zakoni in zagotovljeno finančno pomočjo takoj priskočilo na pomoč najbolj prizadetim, poleg tega pa pripravilo še precej drugih ukrepov, ki so sadjarjem omogočili, da krizne razmere preživijo s čim manj posledicami. Med ukrepi je poudarila predvsem razpis za sredstva za prilagajanje na podnebne spremembe, shemo premostitvenih posojil pri Slovenskem regionalnem skladu in intervencijske ukrepe ob ruskem embargu. 

Popoldne se je udeležila svečane oznanitve evropske trgatve Evropskega reda vitezov vina, podelila pa je tudi priznanja iz ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona. Vinarjem je zagotovila, da se ministrstvo dobro zaveda pomena pridelave vina za Slovenijo, zato bodo skupaj še naprej iskali najboljše načine, kako tej panogi pomagati pri nadaljnjem razvoju. 

 

Dopoldanska okrogla miza na razstavnem prostoru MKGP je bila posvečena mladim  dekletom na podeželju. Generalna direktorica direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer, Slavica Gašparič in Anja Mager z Zveze slovenske podeželske mladine in vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič so govorile o tem, kako narediti življenje in delo na kmetiji oziroma podeželju bolj privlačno za mlada dekleta.

 

Izpostavljeno je bilo, da se delež mladih prevzemnic sicer povečuje, a se kljub temu soočajo z večjimi izzivi kot mladi fantje. Kmetije bi morale zagotoviti zaposlitev za dva, saj le to lahko zagotovi socialno varnost in enakopravnost. Pomembno je izboljšati Infrastrukturo na podeželju ter ženskam, ki na družinski kmetiji niso zaposlene, olajšati možnost druge zaposlitve na podeželju.

 

Na popoldanski okrogli mizi sta direktor UVHVVR dr. Janez Posedi in direktorica GZS-ZKŽP mag. Tatjana Zagorc v luči vse pogostejših prehranskih škandalov po svetu razpravljala o tem, kakšne možnosti imajo slovenski proizvajalci hrane pri zaščiti svojih živil pred škodljivimi posegi. Žrtve namernih škodljivih ravnanj so tako podjetja kot potrošniki, zagotavljanje varnosti in zaščite živil po celi verigi pa je kompleksen proces, ki zahteva dodatna vlaganja v fizično, kadrovsko in operativno zagotavljanje varnosti. Sogovornika sta poudarila, da se proizvajalci hrane najučinkoviteje zaščitijo s pravočasnim prepoznavanjem tveganj, spremljanjem trendov, izobraževanjem kadrov in implementacijo določenih postopkov. Izpostavljenih pa je bilo tudi nekaj nedavnih konkretnih primerov oporečnosti živilskih proizvodov, kjer obstajajo sumi za namerno kontaminacijo živil.

 

V okviru strokovnih razprav in posvetov na sejmu AGRA pa je MKGP danes pripravilo strokovni posvet z naslovom »Hrušev ožig 2003-2018 in Marmorirana smrdljivka – novi škodljivec rastlin«.

 

Osrednje teme jutrišnjega dne bodo slovenski zadružniki, prašičerejci, rejci drobnice in kmetijsko-živilsko šolstvo. Obe jutrišnji okrogli mizi MKGP bosta posvečeni mladim kmetom: na dopoldanski bodo razpravljali o prednostih prenosa znanja in izkušenj iz tujine na domače dvorišče, na popoldanski pa bodo spregovorili o pomenu povezovanja za uspešnost kmetov.

*    *     *