Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Z mladimi kmeti danes o pomenu povezovanja in prenosu znanja iz tujine

Gornja Radgona, 29. 8. 2018 – Predzadnji dan sejma AGRA je minil v znamenju slovenskih zadružnikov, prašičerejcev in rejcev drobnice. Obe okrogli mizi na razstavnem prostoru MKGP sta bili posvečeni mladim kmetom, državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa se je srečala s predstavniki slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij AGRASLOMAK. Sejem je danes obiskala tudi kandidatka za novo kmetijsko ministrico dr. Aleksandra Pivec.

Srečanja s predstavniki AGRASLOMAK se je udeležila tudi državna sekretarka dr. Aleksandra Pivec, kandidatka za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je po srečanju v izjavi za medije poudarila izjemen pomen ohranjanja in pomoči kmečkim zvezam v zamejskih državah. »Če uspem stopiti na novo funkcijo, sem tudi tukaj že ponudila svojo podporo in pomoč tudi na ministrstvu za kmetijstvo, ki je že do sedaj odlično podpiralo in sodelovalo z zamejskimi združenji. Seveda bom to ohranjala tam, kjer so dobre prakse bile razvite in sem prepričana, da je še kakšno področje, kjer lahko to nadgradimo oziroma izboljšamo.«

 

Mag. Tanja Strniša in dr. Aleksandra Pivec sta se po srečanju udeležili sklepne okrogle mize na temo mladih kmetov, na kateri so spregovorili o tem, kako okrepiti povezovanje kmetovalcev. Po besedah Strniševe se kmet danes sooča s številnimi izzivi, ki jih težko rešuje sam. Izpostavila je tri oblike sodelovanja: »Tehnološko povezovanje na ravni države spodbujajo osnovna svetovalna služba in ukrepi Programa razvoja podeželja, npr. za prenos znanja in zmanjševanje vplivov kmetijstva na okolje. Pomembno je tudi tržno povezovanje: Slovenija ima dolgo tradicijo zadružništva, nikakor pa ne gre zanemariti novih oblik tržnega povezovanja, npr. v okviru socialnih podjetji. Izpostavila bi tudi interesno povezovanje, saj je kar nekaj težav v slovenskem kmetijstvu povezanih z neorganizirano ponudbo.« Po mnenju Aleksandre Pivec mlada generacija nima težav s povezovanjem, poleg že omenjenih oblik pa je izpostavila še medpanožno povezovanje, npr. s turizmom. Na okrogli mizi so sodelovali še predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk in kmeta Simon Černel in Rok Lančič, ki sta se odločila za skupni nakup kmetijske mehanizacije.

 

Kasneje sta se v okviru sejma AGRA obe udeležili še srečanja članov organov Zveze VINIS Slovenije in predavanja o varovanju drobnice s pomočjo kraškega ovčarja.
    
Državna sekretarka Strniša je že zjutraj podelila priznanja Zadružne zveze Slovenije, kjer je v svojem nagovoru čestitala vsem zadružnikom in izpostavila posebno skrb za mlade na podeželju. Po njenih besedah bo podeželje mladim prijazno okolje takrat, ko bodo bistveno zmanjšane razlike z mestnim okoljem.

 

Tema dopoldanske okrogle mize na razstavnem prostoru MKGP je bil prenos znanja in izkušenj mladih iz tujine na domače dvorišče. Ravnateljica Biotehniškega centra Naklo Andreja Ahčin in vodja Službe za raziskovalno delo in mednarodno sodelovanje na Biotehniški fakulteti dr. Marjeta Stevanović sta predstavili programe mednarodnih izmenjav in poudarili, da se število dijakov in študentov, ki odhajajo na izmenjavo v tujino, vsako leto povečuje. Vodja sektorja za podeželje na MKGP Igor Ahačevčič  je povedal, da se ministrstvo zaveda pomena znanja, zato izobraževanje in izmenjave vključujejo v ukrepe za mlade kmete, v ta namen pa sodelujejo z Zvezo slovenske podeželske mladine. Njen član Davorin Selinšek je predstavil svojo izkušnjo prakse na avstrijski kmetiji, ki ga je spodbudila v razširitev dejavnosti na lastni kmetiji.

 

Zadnji dan sejma bo posvečen avstrijski Štajerski, naravnim parkom, ekološkemu kmetijstvu, pridelovalcem zelenjave, sejemskim vrtom, civilni iniciativi Ekoci in  traktorjem Steyr. Obiskovalci sejma bodo jutri zjutraj na razstavnem prostoru MKGP lahko še zadnjič poklepetali z mladimi kmeti.

 

*    *     *