Skoči na vsebino

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na državnem tekmovanju oračev v Mariboru

Maribor, 7. 9. 2018 - Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je udeležila 62. državnega tekmovanja oračev Slovenije v Mariboru. Ob robu tekmovanja se je udeležila še seje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in okrogle mize na temo upravljanja s tveganji v kmetijstvu zaradi podnebnih sprememb.


Oranje je eno izmed najstarejših kmetijskih opravil, kajti orač s plugom že od nekdaj simbolizira pridelavo hrane. Iznajdba pluga je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje. Tudi danes je plug osnovno oz. najpomembnejše kmetovalčevo orodje za pridelave hrane. Slovensko kmetijstvo je zaradi svojih naravnih danosti in strukture v nekoliko slabšem položaju v primerjavi z najbolj razvitim delom kmetijstva v EU ali globalnim trgom. Konkurenčni pa smo lahko z vidika bogastva naravnih, krajinskih in tradicionalnih posebnosti, ohranjenosti narave oziroma biotske pestrosti in okolja.

 

Državna sekretarka je v svojem nagovoru poudarila, da je oranje v kmetijstvu temeljno opravilo, ki ga niti hiter razvoj preciznega kmetijstva ne bo zasenčil. Izpostavila je pomen kmetijske zemlje za pridelavo hrane, zato naj brazde odpira le kmet, treba je preprečiti, da bi najboljšo zemljo odpirali gradbinci in tako pozvala na kolektivno odgovornost za varovanje kmetijskih zemljišč pred neovirano gradnjo infrastrukture in drugih investicij.

 

Ob robu tekmovanja oračev je v organizaciji KGZ Maribor potekala okrogla miza z naslovom “Upravljanje s tveganji v kmetijstvu zoper škode po spomladanski pozebi in neurjih s točo”, katere se je udeležila tudi državna sekretarka. Predstavila je vse ukrepe, ki jih Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvaja kot preventivo v prilagajanju kmetijstva na podnebne spremembe. Spregovorila je tudi o umeščenosti obvladovanja tveganj v prihodnje programsko obdobje Skupne kmetijske politike EU.

 

* * *