Skoči na vsebino

NOVICA

Dr. Aleksandra Pivec prevzela posle na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ljubljana, 14. september 2018 – Dr. Aleksandra Pivec je danes prevzela posle na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano od dosedanjega ministra mag. Dejana Židana, predsednika Državnega zbora RS. Ministrica je ob primopredaji gradiva dejala, da bo zadeve skrbno preučila. »Na področjih, kjer stvari dobro tečejo, se zavezujem, da bodo tekle še naprej, kjer pa bodo možnosti za izboljšave, bomo delali v smeri nadaljnjega razvoja«. Mag. Dejan Židan pa je novi ministrici zaželel vse dobro pri njenem delu.

Dosedanji minister, predsednik Državnega zbora RS mag. Židan je ob primopredaji poslov novi ministrici dr. Aleksandri Pivec poudaril, da so področja kmetijstva, podeželja, gozdarstva in ribištva med najtežjimi v državi. »Na področjih, ki jih pokriva to ministrstvo je veliko izzivov. Po veliko letih, ki sem jih preživel tukaj, danes ugotavljam, da smo naredili veliko premikov naprej, predvsem  kar zadeva dvig ugleda in pomena lokalno pridelane hrane. Soočili smo se tudi s hudimi podnebnimi spremembami, a smo jih uspešno sanirali. Sam si želim, da bi se v bodoče odpravile administrativne ovire, ki jih je na področju kmetijstva ogromno. Pri novi Skupni kmetijski politiki ne bo več izgovor, da je vsega kriv Bruselj, saj bomo prvič v zgodovini dobili priložnost, da se o tem odločamo sami.« Novi ministrici, dr. Aleksandri Pivec, je še čestital za dobro predstavitev, ki jo je imela pred poslanci in ji zaželel veliko uspeha pri njenem delu. 


Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je mag. Židanu zahvalila za predano delo, spodbudne besede in se zavezala, da bo vse zadeve skrbno preučila. »Po pregledu vsebin lahko rečem, da se bom zavzemala za stvari, ki so že vpeljane, saj mislim, da je bilo delo v preteklih mandatih na ministrstvu dobro. Moje prioritete bodo varna, lokalno pridelana hrana, z znanim poreklom in izvorm, skrb za korektne odnose vzdolž celotne prehranske verige, pomemben del pa bo tudi upravljanje s tveganji, saj so podnebne spremembe tiste okoliščine na katere ne moremo vplivati. Zavzemala se bom tudi za zamjšanje administrativnih ovir. Že v ponedeljek nas čaka eno najpomembnejših del v mojem mandatu, to je priprava na prihodnjo obdobje Skupne kmetijske politike. Čaka nas zelo zahtevna naloga saj je v novi shemi veliko obveznosti in pristojnosti prenesenih na države članice same. Tukaj bomo z vsemi deležniki pripravili svoje okvirje, svojo stratežko politiko, in sicer tako, da bodo cilji in usmeritve čim bolj služili, na eni strani temu, da se približamo SKP, ki jo pripravlja EU in hrati skušamo čim bolj zadostiti našim specifikam, predvsem pa pripraviti ukrepe, ki bodo odpravili napake in razvojno delali naprej.« Za konec je nova ministrica še povedala, da se zaveda težavnosti in pomembnosti področja in se zavezala, da si bo z vsem znanjem prizadevala za razvoj sektorja, ki ga je prevzela. 


Predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prvič vodil med letoma 2010 in 2011. Od leta 2013 do 2014 je vodil Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Od leta 2014 pa je opravljal funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 


Sicer pa je Vlada RS včeraj na svoji prvi redni seji, ki je potekala včeraj po izvolitvi v Državnem zboru RS, na mesti državnih sekretrajev imenovala mag. Tanjo Strniša in dr. Jožeta Podgorška.

 

-    Avdio posnetek (ministrica dr. Aleksandra Pivec) ...
-    Avdio posnetek (predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan) ...

 

 

*   *   *