Skoči na vsebino

NOVICA

Napovednik dogodkov MKGP od 24. do 30. septembra 2018

Ponedeljek in torek, 24. in 25. 9. 2018 


Neformalno zasedanje Sveta EU ministrov za kmetijstvo 


Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila neformalnega zasedanja Sveta EU ministrov za kmetijstvo. Tema neformalnega zasedanja bo »Oblikovanje prihodnosti za vitalno podeželje in kakovostno proizvodnjo hrane v Evropski uniji«. Spodbujanje razvoja podeželskih območij je nedvomno ena izmed ključnih prioritet Republike Slovenije; večnamensko kmetijstvo, poleg osnovne proizvodne funkcije, skrbi tudi za ohranjanje krajine, varovanje okolja in narave, zagotavlja lokalno pridelano hrano ter razvija druge dejavnosti, kot je npr. turizem.
Ministrica bo ob robu zasedanja na voljo za izjave za medije (po telefonu / na lokaciji) – predhoden dogovor: Luka Kočevar, 041/495 163
 

Lokacija: Schloss Hof, Dunaj, Avstrija


Sreda, 26. 9. 2018


14. seja Upravnega odbora KGZS


11.30    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila 14. seje UO KGZS, na kateri bodo med drugim obravnavali teme, kot so: Skupna kmetijska politika po letu 2020, predstavljen bo osnutek Strateškega načrta promocije 2019 – 2024 ter druge aktivnosti, ki jih pri rednem delu izvaja zbornica. 
 

Lokacija: KGZS, Gospodinjska ul. 6, Ljubljana


Četrtek, 27. 9. 2018


Srečanje ministrice s KGZS – OE Ljubljana, Odbor izpostave Kamnik


17.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila srečanja s predstavniki KGZS, OE Ljubljana - Odbora izpostave Kamnik, kjer bodo med drugim obravnavali teme, kot so: priprave na sprejemanje novih smernic Skupne kmetijske politike 2021-2027, potrebe po varni in zdravi prehrani, promocija domače hrane, posebnosti kmetovanja na slovenskih kmetijah, zmanjšanje birokratskih ovir pri pridobivanju sredstev in promocija čebel.
 

Lokacija: Gostilna Repnik, Vrhpolje 186, Kamnik

 

Sobota, 29. 9. 2018

 

NOVO:  Mednarodni projekt Medena zgodba v OŠ Šentjernej

 

8.20     Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila dogodka, ki bo potekal v okviru mednarodnega projekta Medena zgodba. Učenci od 1. do 9. razreda bodo izvajali številne dejavnosti na temo čebel. Šolo bodo obiskali tudi čebelarji in nekateri učenci bodo obiskali čebelarje v kraju.

Lokacija: OŠ Šentjernej, Prvomajska cesta 9, 8310 Šentjernej

 

Otvoritev razširjene Pohorske tržnice


10.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila otvoritev razširjene Pohorske tržnice (novih 10 lesenih hišk). Pohorska tržnica je projekt, ki poteka v okviru Regionalno razvojnih zgodb – LAS LASTOVICA in pri katerem okoliške občine tesno sodelujejo z Univerzo v Mariboru, ponudniki in okoljem.


Lokacija: pred Botaničnim vrtom Univerze v Mariboru, Pivola 
 
Okrogla miza v okviru Praznika jabolk


11.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila okrogle mize, ki bo potekala v okviru Praznika jabolk, in sicer o pomenu sadjarstva, težavah v tej panogi ter možnostih za razvoj. 


Lokacija: Hram kulture Arnolda Tovornika, Mariborska c. 26, Selnica ob Dravi
 

Nedelja, 30. 9. 2018


32. Svečana trgatev Stare trte na mariborskem Lentu 


11.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila 32. svečane trgatve najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.
 

Lokacija: pred Hišo Stare trte na Lentu, Vojašniška ulica 8, Maribor

 

*    *    *

 

Podrobnejše informacije glede dogodkov MKGP / dogovori za izjave predstavnikov MKGP za medije: Luka Kočevar gsm: +00386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si