Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Rez stare trte

Maribor, 30. 09. 2018 – Ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila 32. svečane trgatve najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu.

Prvi grozd je danes odrezala ministrica Aleksandra Pivec. Kot je ob tem dejala ministrica, je z velikim ponosom in častjo odrezala prvi grozd na današnji trgatvi pridelka, ki ga je obrodila najstarejša trta na svetu. »Vino in vinogradništvo imata poseben pomen za Slovenijo in prav posebno mesto tudi v mojem srcu. Skupaj z vinarji in vinogradniki si bomo prizadevali za iskanje skupnih poti, ki bodo pomagale k obstoju in razvoju slovenskega vinogradništva ter bodo ime naše vinske destinacije in njene odličnosti ponesle širom po svetu.«


Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. 


Ob robu dogodka so okronali tudi novo Mariborsko vinsko kraljico, ki je postala Ana Protner iz vinogradniške družine Hipa Joannes Protner iz Vodol. 

 

*  *  *