Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na 65. gostinsko-turističnem zboru Slovenije

Portorož, 8. 10. 2018 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila 65. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije, ki ga organizira Turistično gostinska zbornica Slovenije. Na dogodku so tudi podelili priznanja za izjemne dosežke v panogah gostinstva oz. turizma.

Ministrica je ob tej priložnosti poudarila pomembnost skupne promocije države in sektorja prehrane, ki ozavešča potrošnike o prednostih nakupa lokalno pridelane in predelane hrane, kar smo omogočili s sprejemom Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Slovenski potrošniki se vedno bolj zavedajo, da z nakupom v Sloveniji pridelane in predelane hrane dobijo kakovostna živila, obenem pa s tem pripomorejo k ohranjanju okolja, obdelanosti slovenskega podeželja in zaposlenosti v kmetijsko-živilskem sektorju in nacionalnem gospodarstvu. 


V okviru pomembnega strateškega dokumenta - Strateškega načrta promocije kmetijskih in živilskih proizvodov 2019–2024 - zavzema pomemben delež tudi Strategija promocije kmetijskih in živilskih izdelkov v odnosu do segmenta »Horeca«, (kratica za hotelirstvo, restavracije, catering). Dejstvo je, da so gostilne, restavracije, hoteli…, pomembna tržna pot pri doseganju končnih slovenskih in tujih porabnikov tudi iz vidika pospeševanja prodaje lokalnih živil. Obenem pa so odločevalci za nakup hrane v teh podjetjih ter njihovi lastniki pomembna samostojna ciljna skupina, ki jo v prihodnjem obdobju MKGP želi še posebej nagovarjati in vključiti v proces promocije. 


Ministrica je izpostavila tudi današnjo uradno podelitev naziva Evropske gastronomske regije 2021, ki ga Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) danes v Bruslju uradno podeljuje Sloveniji, skupaj z regijo Coimbra. Odkar je bila Slovenija uradno potrjena kot kandidatka za naziv, smo dosegli široko angažiranost regionalnih deležnikov, pripravljenih na skupno delo in sodelovanje pri razvoju naše regije. Leta 2021 pa bo Slovenija tudi predsedovala Svetu EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenskih kulinaričnih dobrot in vina.

 

 

*   *   *