Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na razstavi jabolk v vrtcu Trzin

Trzin, 9. 10. 2018 – Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je obiskala vrtec Žabica v Trzinu, kjer so v sodelovanju s trzinskim Društvom Florijan že drugo leto zapored pripravili razstavo jabolk. V telovadnici vrtca Žabica Trzin, Ploščad dr. Tineta Zajca 1, Trzin, je do jutri, četrtka razstavljenih 72 različnih sort jabolk, med njimi številnih avtohtonih in tradicionalnih, izdelki iz jabolk, različne sorte leske in orehov … Razstavo spremljajo izdelki otrok, posvečeni lokalnemu jabolku. Po zaprtju razstave bodo otroci jabolka pojedli in tako spoznali tudi pestrost okusov slovenskih sadovnjakov.

Otroci in vzgojitelji vrtca so mesec dni ustvarjali na temo jabolk, se učili o prehranski vrednosti jabolk ter pomenu lokalne hrane. Ob otvoritvi, ki se jo je udeležilo preko 400 obiskovalcev, so otroci pripravili jabolčno obarvan kulturni program. Na otvoritvi razstave je bilo moč poskusiti jabolka in številne jabolčne jedi, tudi tiste, ki jih vse bolj redko pripravljamo (pečena jabolka, jabolčna čežana …). 


Z razstavami, ki so z letošnjo postale tradicionalne, želijo organizatorji spodbujati zdrav način prehranjevanja in zdrav življenjski slog. V svojem lokalnem okolju želijo obrniti trend naraščanja kroničnih bolezni, zato otroke spodbujajo k zdravim izbiram, ki jim bodo omogočile tudi zdravje v njihovih zrelih letih. Njihov moto je: »Kar seješ danes, žanješ jutri.« Lokalne skupnosti, ki so ustanoviteljice javnih zavodov s področja izobraževanja, pa izpostavljajo kot enega ključnih deležnikov, ki lahko preko spodbujanja zdravih izbir vplivajo na zdravje prihodnjih rodov. 


Ob otvoritvi razstave so organizatorji udeležence spomnili tudi na rožnati oktober, ki je namenjen osveščanju žensk o raku na dojki in pomenu preventivnih pregledov dojk. V sodelovanju z Europadonna so obiskovalcem razdelili rožnate pentljice in QR kode z dostopom do aplikacije za samopregledovanje dojk. Občanke so opomnili, da občina Trzin brezplačno izvaja preventivne preglede dojk tudi za ženske pod 50 in nad 65 let, ki niso v programu Dora.


Društvo Florijan in OŠ Trzin, Enota vrtec Žabica, bodo ob Dnevu Slovenske hrane pripravili »elektronsko kuharsko knjigo« in številne jabolčne recepte ponudili tudi širši javnosti.

 

*   *   *