Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na Jesenskem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi

Komenda, 12. oktober 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila otvoritve že tradicionalnega tridnevnega Jesenskega kmetijsko-obrtnega sejma v Komendi (12. – 14. 10.), na katerem se tudi letos aktivno predstavlja MKGP. V nagovoru je številnim obiskovalcem poudarila pomen tovrstnih prireditev in opozorila, da lokalna hrana pridobiva na pomenu, saj jo potrošniki vse pogosteje iščejo. Pred tem dogodkom se je udeležila tudi 4. seje KGZS OE Ljubljana.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je na otvoritvi sejma uvodoma izpostavila dejstvo, da slovensko kmetijstvo vstopa v novo obdobje kmetijske politike. »Na evropskem nivoju se namreč  oblikuje nov okvir skupne kmetijske politike (SKP), po katerem se bo v naslednjem obdobju oblikovalo tudi slovensko kmetijstvo in s tem podeželje«. Podeželska območja po besedah ministrice predstavljajo kar 90% površine EU, s svojo raznolikostjo dajejo obraz Evropi, imajo pomembno gospodarsko funkcijo ter so življenjski prostor za 60% ljudi v EU. 


Poleg tega je podeželje pomembno z vidika varovanja in ohranjanja okolja ter narave, v primerjavi z mesti pa zaostaja tako pri doseganju bruto družbenega proizvoda, zaposlitvah, razpoložljivi infrastrukturi in dostopu do storitev. »Temelji nove reforme so že postavljeni, Slovenija pa mora skupaj z drugimi državami članicami ter Evropskim parlamentom in Komisijo oblikovati kmetijske ukrepe tako, da bomo po letu 2020 lahko imeli sodobno, ciljno naravnano kmetijsko politiko«. Ministrica je še dejala, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano stremelo k takšni politiki, ki bo podpirala razvoj kmetijstva v vseh dimenzijah trajnostnega razvoja in bo še naprej zagotavljala preskrbo z varno, kakovostno hrano ter prispevala k drugim javnim dobrinam.


Ministrica je prisotne tudi razveselila z informacijo, da je Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regije leta 2021. »Slovenija se je tej pobudi pridružili zato, ker verjamemo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države«. Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano in kako jo cenimo, je po besedah dr. Pivec del naše kulturne identitete, tradicije in načina življenja. Mnogi od slovenskih proizvodov so označeni z geografsko označbo, ki je zaščitena na ravni EU (vino Teran, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Prekmurska gibanica, sir Tolminc,...). Leta 2021 bo Slovenija tudi predsedovala Svetu EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenske kulinaričnih dobrot in vina.


Na tokratnem jesenskem sejmu v Komendi se sicer predstavlja 630 razstavljavcev. Sejem je priložnost, da se predstavi in pokaže širši javnosti pestra ponudba raznovrstne mehanizacije - od kmetijske, gradbene in komunalne ter opreme za različne kmetijske panoge. Vsi ti izdelki in stroji so izjemnega pomena za kakovostno pridelavo hrane. 

 

Že drugo leto zapored se tudi MKGP aktivno udeležuje tako spomladanskega, kot tudi jesenskega sejma v Komendi. Letos se obiskovalcem predstavljamo z vsebinami Programa razvoja podeželja 2014–2020, še posebej pa bo izpostavljeno ozaveščanje o invazivnih tujerodnih vrstah ter o pomembnost ohranjanja mejic.


Na sejmu se predstavlja tudi Zavod za gozdove, ki na svojem razstavnem prostoru poleg demonstracije in popularizacije varnega in učinkovitega dela v gozdu predstavlja tudi projekt »Skrbno z gozdom«, ki je namenjen tako lastnikom kot obiskovalcem gozdov. Gre za področja ustreznega obnašanja obiskovalcev gozda, sledljivosti lesa in sistema potrebne skrbnosti ter obnove v ujmah poškodovanih gozdov v povezavi z ukrepi Programa razvoja podeželja 2014-2020.

 

 

*   *   *