Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vljudnostno srečanje ministrice Pivec in veleposlanika Italije Trichila

Ljubljana, 12. oktober 2018 - Ministrica dr. Aleksandra Pivec je na vljudnostnem obisku sprejela veleposlanika Italijanske republike nj. eksc. Paola Trichila.

Srečanje je bilo spoznavnega značaja, sogovornika sta izmenjala informacije glede dosedanjega sodelovanja in možnosti za nadaljnjo krepitev. Ugotovila sta, da je sodelovanje med državama na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane dobro in razvejano. Eden od ključnih poudarkov je na sodelovanju v okviru Skupne kmetijske politike EU, kjer imamo podobne poglede na prihodnost te politike, zaščito proizvodov na ravni EU in številna druga vprašanja. Dobro sodelovanje poteka tudi na področju izvajanja Skupne ribiške politike EU. Kot pomembno sta izpostavila tudi področje manjšine in čezmejnega sodelovanja.  Močno je tudi gospodarsko sodelovanje, saj je skupna menjava s kmetijskimi in živilskimi proizvodi v letu 2017 znašala več kot 617 mio EUR. Veleposlanik Trichilo je poudaril tudi pomen pobude za razglasitev svetovnega dne čebel ter aktivno podporo Italije, ki je bila tudi kosponzorica resolucije. Redna izmenjava stališč o teh in vseh ostalih področjih sodelovanja poteka v okviru Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki se je nazadnje srečal 10. oktobra 2017 na Brdu pri Kranju.


Glede nadaljnje krepitve sodelovanja sta se sogovornika strinjala, da so možnosti tako v okviru regionalnih povezav, kot je Skupni odbor Slovenije in Furlanije - Julijske krajine, kot tudi med resornima ministroma, tako na ministrski kot ekspertski ravni. 

 

*   *   *