Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Teden od 15. do 21. 10.

Ponedeljek, 15. 10. 2018 


Zasedanje Sveta EU ministrov za kmetijstvo in ribištvo


Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila zasedanja Sveta EU ministrov za kmetijstvo in ribištvo. Teme tokratnega zasedanja na področju kmetijstva bodo glede Predloga uredbe o določitvi pravil o podpori za strateške načrte, ki jih pripravijo države članice v okviru skupne kmetijske politike (strateški načrti SKP). Ministri se bodo seznanili tudi s poročilom Komisije glede zadnjega zasedanja kmetijskih ministrov G20. S področja ribištva bodo ministri razpravljali o določitvi ribolovnih možnosti v 2019 v Baltskem morju in letnih posvetovanjih med EU ter Norveško. Ministri pa se bodo na tokratnem zasedanju tudi pripravili na novembrsko zasedanje Mednarodne komisije za ohranitev atlantskega tuna (ICCAT), z namenom omogočanja trajnostnega upravljanja in ohranjanja staležev, ki so v pristojnosti te regionalne organizacije za upravljanje ribištva.  


Ob robu zasedanja bo tudi NOVINARSKA KONFERENCA – predvidoma ob 14. uri (SLO press room) – info: Luka Kočevar – gsm 041/495 163


Lokacija: Svet EU, Luksemburg

 

Torek, 16. 10. 2018 – SVETOVNI DAN HRANE


Svetovni dan hrane »Naša dejanja so prihodnost. Svet brez lakote je mogoč«


Septembra lani je FAO predstavil letno Poročilo o stanju prehranske varnosti v svetu za leto 2018. Ključna ugotovitev je, da je bilo lani 821 milijonov lačnih in kronično podhranjenih prebivalcev (kar je vsak 9. zemljan) ter da število lačnih narašča že tretje leto zapovrstjo (iz 785 mio v letu 2015, na 804 mio v letu 2016). Stanje se slabša predvsem v Južni Ameriki in Afriki, napredek pri odpravi podhranjenosti v Aziji pa je bistveno upočasnjen. 151 milijonov otrok pod 5. letom starosti (22%) je shiranih, 50 milijonov otrok pod 5. letom starosti zaostaja v telesnem razvoju. Več …

 

Svetovni dan hrane – konferenca »Hrana, prehrana, zdravje«


8.30    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila otvoritvenega dneva sicer dvodnevne konference ob svetovnem dnevu hrane z naslovom »Hrana, prehrana, zdravje«. Hrana in prehrana predstavljata izziv in obet človeštvu, ki vidi svojo prihodnost v zdravem načinu življenja in prehranjevanja. Organizatorji dogodka so: EFTN mreža, ki je izšla iz aktivnosti »Evropske deklaracije o hrani prehrani in tehnologiji za zdravje«, ECPD Inštitut za okolje ter ZRS Koper.
Lokacija: Pretorska palača, Koper

 

10. obletnica Javnega zavoda Krajinski park Strunjan


16.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila dogodka ob 10. obletnici Javnega zavoda Krajinski park Strunjan. Na dogodku bodo prisotni tudi vsi deležniki, ki skupaj ustvarjajo »zgodbo« Krajinskega parka Strunjan.
Lokacija: sedež zavoda - Center Krajinskega parka Strunjan, Strunjan 152

 

Sreda, 17. 10. 2018


Dogodek o podpisu zaveze za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka


11.00     Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila podpisa zaveze za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka. Zavezo bodo podpisali predstavniki Ljubljanskih mlekarn, Zveze društev ekoloških kmetov ter predstavnik dobaviteljev ekološkega mleka. Vsi navedeni deležniki želijo s tem podpisom v javnosti krepiti zavedanje o posluhu za naravo in obenem spodbuditi razpravo o razvoju ekološke prireje in predelave mleka. 
Lokacija: Botanični vrt, Ljubljana

 

Četrtek, 18. 10. 2018


Žitna konferenca 2018


9.30    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila tradicionalne Žitne konference, ki jo organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Letošnje teme konference bodo: Vpliv globalnega trga  z žiti na EU, 8 trendov hrane v 2018, Stanje na trgu z žiti, Skupna kmetijska politika po 2020, v okviru dogodka pa bo organizirana tudi okrogla miza o izzivih žitnega sektorja.
Lokacija: GZS – dvorana A, Dimičeva 13, Ljubljana

 

Izbor kmetice leta 2018
18.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila slovesnega dogodka ob  svetovnem dnevu kmetic (obeležujemo ga sicer 15. oktobra), ki ga vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije. Na ta dan želijo kmetice opozoriti na njihov pomemben prispevek na podeželju ter vlogo kmetic v širšem pomenu. Ob  tej priložnosti bodo razglasile tudi kmetico leta 2018. 
Lokacija: Kulturni dom DD, Zagorje ob Savi

 

*    *    *
Podrobnejše informacije glede dogodkov MKGP / dogovori za izjave predstavnikov MKGP za medije: Luka Kočevar gsm: +00386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si