Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na podpisu zaveze za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka 

Ljubljana, 17. oktober 2018 - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila podpisa zaveze za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka. Z zavezo med Ljubljanskimi mlekarnami in Zvezo društev ekoloških kmetov, so se mlekarne zavezale do konca leta 2020 vsako leto odkupiti pet milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka. Ministrica je poudarila pomen tovrstnega vertikalnega povezovanja med pridelovalci in predelovalci hrane, saj se s tem dodaja vrednost vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano. Takšne zaveze omogočajo potrošnikom večji nabor ekoloških izdelkov na policah trgovin, obenem pa spodbujajo razvoj ekološke prireje in predelave mleka v Sloveniji.

Ministrica Pivec je ob podpisu zaveze poudarila, da imamo na področju pridelave ekološkega mleka še velike rezerve, saj potrošniki vedno bolj povprašujejo po ekoloških mlečnih proizvodih in posledično mlekarne po ekološkem mleku. V Sloveniji se trenutno veliko mleka iz ekoloških kmetij še vedno oddaja kot konvencionalno pridelanega. 


»Zato so pobude in zaveze o vertikalnem povezovanju med pridelovalci in predelovalci na področju ekološkega kmetijstva, kot smo mu priče danes, zelo pomembne. Takšno sodelovanje po eni strani zagotavlja dolgoročnejši odkup in stabilnejše poslovanje za kmete, na drugi strani pa kakovostno in zagotovljeno surovino lokalnega izvora za živilskopredelovalne obrate,« je dejala ministrica in dodala: »Ministrstvo bo tudi naprej spodbujalo ekološko pridelavo in predelavo mleka v okviru prihodnje kmetijske politike po letu 2020. "


Ministrica Pivec je izpostavila tudi pomen ekološke pridelave mleka: "V Sloveniji imamo zelo ugodne razmere za prirejo ekološkega mleka, ker imamo veliko travinja. Z vidika konkurenčnosti ima lahko prireja ekološkega mleka in proizvodnja ekoloških mlečnih proizvodov dobro tržno priložnost. Poleg tega, da je mleko bogato z beljakovinami, minerali in vitamini, gre še za nekaj več – s tovrstno pridelavo ohranjamo našo krajino obdelano in prispevamo k zaposlenosti, saj mlekarne oziroma predelovalni obrati zaposlujejo okoli tisoč ljudi. Obenem pa z mlečno proizvodnjo prispevamo tudi h globalni oskrbi s hrano.«


Z družbeno odgovorno zavezo S posluhom za jutri se Ljubljanske mlekarne do konca leta 2020 zavezujejo, da bodo vsako leto odkupile pet milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka. Z zavezo izražajo podporo in spodbudo ekološki pridelavi mleka v Sloveniji, kupcem pa v času, ko so police polne mlečnih izdelkov iz tujine, nudijo boljšo možnost izbire med proizvodi domače ekološke pridelave.


Prireja mleka je ena pomembnejših kmetijskih panog v Sloveniji. K skupni vrednosti kmetijske proizvodnje v zadnjih letih proizvodnja mleka prispeva okoli 15 %, k vrednosti živinoreje pa približno 33 %. Lani smo v Sloveniji namolzli 6.051 ton ekološkega mleka, od tega 5.714 ton kravjega mleka, kar predstavlja malo manj kot 1% od skupnega namolženega mleka v Sloveniji. Poleg tega smo namolzli tudi 178 ton ekološkega ovčjega in 158 ton kozjega mleka, kar je za 43,2 % in 14,2 % več kot v letu 2016. 


V večini evropskih držav, predvsem v severni Evropi, ekološko mleko in mlečni proizvodi predstavljajo velik delež med vsemi ekološkimi proizvodi. Podoben trend je tudi v Sloveniji. V EU je največja prireja ekološkega mleka v Nemčiji sledi Francija, Avstrija, Velika Britanija in Danska.  

 

 

*   *   *

 

Dodatne informacije

 

Ekološko kmetijstvo v Sloveniji…