Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na dogodku ob 10. obletnici Krajinskega parka Strunjan

Strunjan, 16. oktober 2018 - Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes popoldne udeležila dogodka ob 10. obletnici Javnega zavoda Krajinski park Strunjan. Na dogodku so bili prisotni tudi vsi deležniki, ki skupaj ustvarjajo »zgodbo« Krajinskega parka Strunjan.

Ministrica dr. Pivec je na dogodku izpostavila, da Javni zavod Krajinski park Strunjan že od svoje ustanovitve dalje, poleg naravovarstvenih nalog, intenzivno deluje tudi na področju kmetijstva, ribištva ter pridelave soli. Zavod je med drugim uredil tudi krožno učno pot po parku »Strunjan v podobah morja«, ki je bila s strani Turistične zveze Slovenije leta 2016 tudi nagrajena kot najlepša učna pot v Sloveniji. 


Ugodne naravne danosti Strunjanskega polotoka, predvsem morska klima in zavetrna lega, so prebivalcem omogočile ustalitev in razvoj tradicionalnih gospodarskih dejavnosti v sožitju z naravo. Razložena poselitev, kmetovanje na terasah, priobalno ribištvo in rokodelsko solinarstvo so sooblikovali kulturno krajino, ki jo zaznamuje pestrost življenjskih in kulturnih okolij. Ker se tradicionalna kmetijska dejavnost v parku opušča, je Zavod v okviru ukrepov za ohranjanje kmetijstva oblikoval lastno blagovno znamko »Pridelano v Krajinskem parku Strunjan«, pri čemer so nosilci blagovne znamke pridelovalci kakija, artičok in oljčnega olja, ki pri pridelavi uporabljajo integrirani ali ekološki način kmetovanja. Zavod je uspel vzpostaviti tudi matični nasad avtohtonih vrst jagod, ki jim je grozilo izginotje.


Pomembna je tudi ohranitev ribištva v Strunjanu, ki je del tradicije tega kraja. K doseganju tega cilja je veliko pripomogla ureditev ribiškega mandrača leta 2015-2016 iz Evropskega ribiškega sklada v prejšnji finančni perspektivi. Zavod sodeluje tudi s školjkarji, ki si želijo vključitve v projekt blagovne znake »Pridelano v Krajinskem parku Strunjan«.


Seveda pa ni mogoče spregledati vloge, ki jo ima zavod pri ohranjanju tradicionalnega načina pridelave soli. Solinarstvo je prav tako del kulturne tradicije Strunjana, pridelana sol – skupaj s soljo Sečoveljskih solin – dosega že svetovno razpoznavnost. 

 

*   *   *