Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na tradicionalni Žitni konferenci

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je udeležila tradicionalne Žitne konference, ki jo organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Letošnje teme konference so bile posvečene vplivu globalnega trga z žiti na EU, 8 trendov hrane v 2018, stanje na trgu z žiti, Skupna kmetijska politika EU po 2020, v okviru dogodka pa je bila organizirana tudi okrogla miza o izzivih žitnega sektorja.

Ministrica Pivec je na srečanju predstavnikov pridelovalcev in predelovalcev žit poudarila pomen dogovora o žitni verigi, ki je bil med predelovalci in predelovalci sklenjen leta 2010. V letu 2017 so se pogajanja zaključila dokaj uspešno, saj so se deležniki strinjali, da bili doseženi odkupni pogoji zadovoljivi za obe strani. V letošnjem letu pogajanja o odkupni ceni niso bili uspešna, saj je bi med ponujeno odkupno ceno in ceno, ki so jo predlagali odkupovalci prevelik razkorak. 

 

V letu 2018 je na uspešnost pridelave pšenice in žit ni toliko vplivala odkupna cena, pač pa zelo neugodne vremenske razmere, ki so imele negativen vpliv na jesensko setev v letu 2017 in so se nadaljevale tudi spomladi 2018. Poleg tega pa na cene žit vplivajo tudi cene v sosednjih državah, kjer imajo drugačne pogoje za pridelavo žit. 

 

Ministrica Pivec je poudarila, da je ne glede na opisane težave pomembno, da deležniki vztrajajo pri sodelovanju in dogovarjanju v okviru žitne verige. Ob tem je izpostavila, da so "številke v podjetjih, ki se ukvarjajo s pekarstvom, so vzpodbudne. Izziv v kmetijskem sektorju pa ostajajo podnebne spremembe, ki so stalnica in se bomo morali nanje čim bolje prilagoditi. Več pozornosti bo potrebno posvetiti prenosu znanja v prakso, inovacijam. Okrepiti bo potrebno sodelovanje med strokovnimi institucijami in pridelovalci žit. Želela bi podariti, da se lahko poslovni odnosi med deležniki razvijajo samo na osnovi dolgoročnega dialoga med vsemi deležniki. Le tako bomo lahko prišli tudi do boljših rezultatov in do zadovoljstva vseh členov v verigi."