Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Marija Jakše razglašena za kmetico leta 2018

Zagorje ob Savi, 18. 10. 2018 – Kmetica leta po izboru Zveze kmetic Slovenije je letos postala Marija Jakše iz Malega Podljubna, Društvo kmečkih žena Novo mesto. Slavnostne razglasitve se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Z razglasitvijo kmetice leta, ki vsako leto poteka v okviru obeleževanja mednarodnega dneva podeželskih žena 15. oktobra, želi Zveza kmetic opozoriti na pomemben prispevek kmetic na podeželju ter njihovo vlogo v širšem pomenu. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan.

 

Kmetici leta Mariji Jakše, ki je ponosna dobitnica kar šestih zlatih plaket za peko kruha, je čestitala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je ob tem izpostavila nepogrešljivo vlogo žensk pri razvoju slovenskega kmetijstva in podeželja. »Zelo me veseli, da imajo slovenske družinske kmetije, ki so temelj naše prehranske oskrbe, tako delovne, iznajdljive in inovativne gospodinje. Ostajate nosilni steber tako na lastnih kmetijah kot na podeželju, saj ste nosilke tradicionalnih znanj in trajnostne prakse. Po drugi strani pa se vse bolj izkazuje, da so predvsem kmetice pobudnice inovativnih sprememb na podeželju

 

Kmetijstvo in podeželje se po besedah ministrice danes soočata s številnimi izzivi. Kmetijsko-prehranski sektor pestijo naravne nesreče, prebivalstvo na podeželju se stara, mladi pa se odseljujejo v mesta. Vloga žensk, ki kmetijstvo izberejo za način življenja, je zato še toliko bolj pomembna. »Če želimo ženske obdržati na podeželju, moramo tudi na državni ravni zanje zagotoviti ustrezne pogoje, predvsem zadostno socialno zavarovanje za vse ženske, dejavne v kmetijstvu,« je še poudarila ministrica.  Pri tem je treba upoštevati in uporabiti razpoložljive izkušnje sistemov kmetijsko-socialnega zavarovanja iz držav EU, ki morajo srednjeročno prispevati k izboljšanju položaja žensk v slovenskem in evropskem kmetijstvu.

 

Ministrica je Zvezi kmetic zagotovila podporo in pomoč pri ozaveščanju javnosti, predvsem mlajših generacij, o pomenu žensk pri razvoju slovenskega kmetijstva. Zveza kmetic Slovenije je bila ustanovljena leta 1995 in danes šteje 6.000 članic v okoli 80 društvih. Zveza se predvsem v zadnjih petih letih srečuje tako z upadanjem članic, kakor tudi številom društev, kar gre pripisati staranju prebivalstva na podeželju

 
*   *   *