Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Projekt Agropol: predstavitev povezovanja Slovenije in avstrijske Koroške

Celovec, 19. 10. 2018 – Na gradu Hrastovec v Celovcu so na prvem od treh zaključnih dogodkov pilotnega projekta Agropol, namenjenega povezovanju čezmejnih regij na področju kmetijstva in živilske industrije, predstavili rezultate povezovanja Slovenije in avstrijske Koroške. Dogodka se je v imenu ministrstva udeležila generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer.

Pilotni projekt Agropol, ki ga  je podprla Evropska komisija, je bil namenjen  razvijanju praktičnih znanj in izkušenj o tem, kako lahko čezmejno sodelovanje krepi verige vrednosti na področju kmetijstva in prehrane. Za pilotni čezmejni regiji sta bili izbrani Slovenija in avstrijska Koroška ter Alentejo in Centro (Portugalska) in Extremadura  (Španija). Nacionalne in regionalne institucije ter lokalni akterji na obeh čezmejnih pilotnih območjih so skozi vrsto srečanj opredelili skupne izzive in razvili praktična orodja, rešitve in proizvode. 

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Kmetijsko gozdarska zbornica s partnerji iz dežele Koroške na regionalni ravni sodelujeta v delovni skupini Kmetijstvo in razvoj podeželja v okviru „Skupnega odbora Slovenija - Koroška“. Kot strateški partnerji v projektu Agropol so se prednostno usmerili na področji mlekarstva ter izobraževanja in svetovanja na področju kmetijstva, v manjšem delu pa na področje gozdarstva in lesarstva.

 

Na obeh straneh meje se večina mleka pridela na manjših družinskih kmetijah v oddaljenih gorskih in hribovskih območjih, manjše lokalne in regionalne mlekarne pa se soočajo z močno konkurenco velikih mednarodnih akterjev. Usmeritev v razvoj visoko kakovostnih in ekoloških proizvodov, krepitev lokalnih trgov in razvoj alternativnih prodajnih poti sta mlekarni Krepko iz Logatca in Kärtnermilch iz Špitala ob Dravi uresničili z razvojem skupne košarice izbranih sirov Brezmejno okusni.  Košarica bo na voljo preko prodajnih poti na obeh straneh meje. 

 

Na dogodku so predstavili še novo skupno kmetijsko politiko in možnosti čezmejnega sodelovanja ter razpravljali o dejavnikih uspeha in prihodnosti čezmejnega sodelovanja na področju kmetijstva in živilske industrije.

 

Dodatne informacije:
Program dogodka
Publikacije


*   *   *