Skoči na vsebino

NOVICA

Napoved dogodkov od 22. do 28. oktobra

Ponedeljek, 22. 10. 2018 


Izobraževalno srečanje Zveze kmetic Slovenije


11.00    Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila drugega dne sicer tridnevnega izobraževalnega srečanja Zveze kmetic Slovenije, ki ga zveza vsako leto pripravlja za svoje članice. V ponedeljek bosta v ospredju vsebini s področja socialnega zavarovanja kmetic in kmetov ter organizirano delovanje.
Lokacija: Terme Zreče, Cesta na Roglo 15


Torek, 23. 10. 2018 


Srečanje s predstavniki Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije


14.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo sestala s predstavniki Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije. Na sestanku bodo med drugim razpravljali o promociji za ekološke pridelke ter o problematiki kmetijskih zemljišč oz. obdelovalnih površin za pridelavo eko zelenjave.
    ZAPRTO ZA JAVNOST
Lokacija: MKGP, Dunajska 22, Ljubljana

 

Svečana razglasitev Podravskega podjetja leta 2017


18.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila svečane razglasitve Podravskega podjetja leta 2017. Na dogodku bodo razglašeni zmagovalci v kategorijah: naj podjetje Podravja 2017 (mikro, malo, srednje in veliko podjetje), naj zaposlovalec Podravja 2017, naj podjetje Podravja 2017 po izboru bralk in bralcev Večera ter perspektivno mlado podjetje Podravja 2017. 
Lokacija: Narodni dom Maribor

 

Sreda, 24. 10. 2018 


11. Salon VinDel
Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila 11. Mednarodnega salona Vina in Delikates - VinDel akademije. Gre za enodnevno prireditev, katere namen je promocija vina in delikates ter širjenja ozaveščenosti o njunem pomenu. 
Podrobnejši program obiska ministrice bo medijem posredovan naknadno. 
Lokacija: Hotel Draš, Pohorska ul. 57, Maribor

 

65 let kmetijskega šolstva na Ptuju


14.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila obeležitve jubileja – 65 let kmetijskega šolstva na Ptuju, ki bo potekalo na temo »Zrelo je žito«. Na slovesnosti bodo obudili spomine na prehojeno pot ter »šoli in kmetijstvu zaželeli uspešna ter plodna leta tudi v prihodnje«. 
Lokacija: ŠC Ptuj, Biotehniška šola, Volkmerjeva 19, Ptuj


Od četrtka, 25. 10. , do nedelje, 28. 10. 2018


MKGP in Slovenski etnografski muzej na sejmu Colourfull World v Pekingu


Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z MKGP sodeluje na mednarodnem sejmu Colourful world v Pekingu. Sejem je paviljonska razstava kultur, njegov namen pa je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu. Slovenski etnografski muzej pod naslovom: »Kje so čebele doma? To je naša Slovenija« na sejmu predstavlja razstavo Slovenije z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Razstavo tvorijo panoji, na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije ter poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi interaktivne storitve ter promocijo svetovnega dneva čebel.
Lokacija: Peking, Kitajska

 

Četrtek, 25. 10. 2018 

 

 

Mednarodni posvet »Povezani v izobraževanju za naravovarstvo«


9.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila mednarodnega posveta »Povezani v izobraževanju za naravovarstvo«, ki bo potekal ob 10. obletnici naravovarstvenega izobraževanja na ravni srednjega in višjega šolstva v Sloveniji. 
Lokacija: Državni svet RS - dvorana, Šubičeva 4, Ljubljana

 

»Kar sejemo, to žanjemo«


11.00    Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila dogodka »Kar sejemo, to žanjemo«, ki je povezan žetvijo sončnic. Semena sončnic, ki so dozorela na poljih kmetijskih šol so pripravljena za stiskanje olja. Dogodek bo tako namenjen predstavitvi pridobivanja hladno stiskanega sončničnega olja, v sodelovanju z Oljarno Kocbek. 
Lokacija: Šolski center Šentjur

 

Slovesno odprtje obrata Pivka v Novi Gorici


13.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila otvoritve novega obrata Perutnine Pivka v Novi Gorici. Podjetje je na novo lokacijo preselilo celoten oddelek predelave perutninskega mesa. 
Lokacija: Panovška ulica 1, Nova Gorica – Krombmerk (nekdanji MIP)

 

Obisk Krasa in Brkinov
 

Ministrica dr. Aleksandra Pivec bo na povabilo Območne razvojne agencije obiskala več lokacij na stiku Krasa in Brkinov – primerov dobrih praks uspešnega črpanja evropskih sredstev.
 

Podrobnejši program obiska:
16.00    Obisk Zeliščno-etnološke domačije Belajevi - ogled hišnega začimbnega nasada, učnega zeliščnega vrta ter kraške domačije 
Lokacija: Kačiče – Pared 13, Divača
 

17.15    Obisk Domačije pri Damjanu - ogled domačije z nastanitvami, lastno vzrejo prašičev ter sušilnico suhomesnatih izdelkov
Lokacija: Slope 12, Kozina

 

Slavnostna otvoritev novih slaščičarskih delavnic

 

14.00    Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se bo udeležil slavnostne otvoritve novih slaščičarskih delavnic za praktično izobraževanje dijakov.
Lokacija: BIC Ljubljana, Ižanska c. 10 
 


Nedelja, 28. 10. 2018 


Otvoritev izobraževalno-vzrejnega čebelarskega centra


13.00    Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila otvoritve izobraževalno-vzrejnega čebelarskega centra v Slovenski Bistrici. Center bo med drugim dodatno pripomogel k ozaveščanju širše javnosti - še posebej mladih o pomenu in vrednosti čebel in čebelarstva. Ponujal bo tudi odlične možnosti za čebelarski turizem, ki je ključni element zelenega gospodarstva, saj spodbuja ekonomičnost slovenskega čebelarstva in razvoj trajnostnega turizma.
Lokacija: Izobraževalno-vzrejni čebelarski center, Slovenska Bistrica

 

*    *    *

 

Podrobnejše informacije glede dogodkov MKGP / dogovori za izjave predstavnikov MKGP za medije: Luka Kočevar gsm: +00386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si