Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka mag. Strniša o pomenu organiziranja žensk na podeželju

Zreče, 22. 10. 2018 – Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je v Zrečah udeležila izobraževalnega posveta v organizaciji Zveze kmetic Slovenije, kjer je z zbranimi članicami govorila o pomenu organiziranja žensk na podeželju.

Večdnevnega izobraževalnega posveta Zveze kmetic Slovenije, ki  tokrat poteka od 21. do 23. oktobra, se vsako leto udeležuje večje število žensk s podeželja. Tudi tokrat so imele pripravljen bogat izobraževalni  program. Med drugim so imele delavnico o javnem nastopanju, predavanje o socialnem zavarovanju kmetic in kmetov, predstavitev programa OMRA (program za večjo pismenost o duševnem zdravju in obvladovanju motenj razpoloženja) ter izobraževanje o povezanosti stresa in motnjami razpoloženja ter o številnih psiholoških boleznih kot so anksiozne motnje, depresija in bipolarna motnja. 


Državna sekretarka je s prisotnimi članicami Zveze kmetic Slovenije sodelovala v pogovoru o pomenu organiziranega delovanja žensk na podeželju. Kot pomemben doprinos žensk na podeželju družbi je izpostavila številne razstave in ocenjevanja kmečkih izdelkov na lokalni in državni ravni, vzdrževanje ljudskih izročil in tradicije kmečkega življenja ter umetniško izražanje med kmečkim prebivalstvom. A poudarila je, da so društva podeželskih žena mnogo več od pečenja in kuhanja, kot si morda številni predstavljajo. Organizirano delovanje kmetic omogoča uveljavljanje njihovih interesov, ko gre za njihov položaj v družbi, hkrati pa vsaki ženski posebej pomeni tudi prostor, v katerem se lahko osebnostno razvija, kjer lahko veliko bolje pridejo do izraza njene lastnosti in spodobnosti ter seveda prostor, kjer lahko, zaradi močne povezanosti med članicami, poišče pomoč pri težavah osebne narave. Zveza in društva kmetic po Sloveniji po besedah državne sekretarke opravljajo zelo pomembno socialno funkcijo, zato bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še naprej podpiralo njihovo delovanje.


Zveza kmetic Slovenije predstavlja največjo nevladno organizacijo na slovenskem podeželju. V več kot 80 društvih združuje preko 6000 članic, ki čez vse leto organizirajo številne družabne in izobraževalne prireditve, med katerimi so najbolj znane razstave in ocenjevanja kmečkih izdelkov ter izbor Kmetice leta.

 

*   *   *