Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na Ptuju ob 65. obletnici kmetijskega šolstva

Ptuj, 24. oktober 2018 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila slovesnosti ob 65. obletnici kmetijskega šolstva na Ptuju. V slovesnem nagovoru je izpostavila pomen izobraževanja na področju kmetijstva, ki je izjemnega pomena za številne odgovore na sodobne izzive v kmetijskem sektorju.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob današnji obeležitvi jubileja 65 let kmetijskega šolstva na Ptuju poudarila, da je vzgoja mladih za poklic kmetice oziroma kmeta zelo pomembna. »Ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, se dobro zaveda pomena hrane kot strateške dobrine, ki s pomočjo pridnih kmetovih rok pride na naše mize. Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano ter kako jo cenimo, pa je nenazadnje del kulturne identitete našega naroda, naše tradicije in načina življenja.« Slovenske jedi po besedah ministrice vključujejo lokalne sestavine, kot so pridelki s polj in vrtov do nabranih sestavin s travnikov in gozdov, od soli jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele, pa od vina do zdravih mineralnih voda, okoli katerih so že stoletja nazaj nastajala slovita zdravilišča. 


Ministrica je nadalje povedala, da so mladi tisti, ki vsak dan spoznavajo odgovore na izpostavljene izzive v kmetijskem sektorju ter se učijo, kako jih prenesti v prakso. »Današnji razvoj v kmetijski panogi namreč prinaša drugačen način dela: sodobna mehanizacija, nove sorte, novi načini obdelave, pridelave in predelave nas skorajda vsakodnevno prehitevajo. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru ukrepov Programa razvoja podeželja in neposrednih plačil omogočamo mladim lažji prehod v sektor pridelave hrane in mladim obenem pomagamo uresničevati lastno vizijo


Ob koncu je ministrica še dejala, da se Ministrstvo trudi mladim kmetom pomagati tudi celostno, zato je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije sprejelo Akcijski načrt za delo z mladimi kmeti, ki bo omogočal izboljšanje položaja mladih v širšem smislu. »Načrt vsebuje predloge o spremembah in izboljšavah šolskega, ekonomskega, družbenega in zdravstvenega položaja za vse, ki delujejo v kmetijstvu

 

 

*   *   *