Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Strniša o spodbujanju setve sončnic

Šentjur, 25. oktober 2018 - Državna sekretarka za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je udeležila posveta v sklopu projekta »Kar sejemo, to žanjemo«, kjer je z zbranimi govorila o pomenu sajenja sončnic.

Posvet, ki je potekal v prostorih Šolskega centra Šentjur, je organizirala Čebelarska zveza Slovenije. Državna sekretarka je izpostavila pomen sončnic kot medonosnih rastlin, ki na slovenska polja vnašajo pestrost med kmetijske kulture. Poudarila je, da slovensko kmetijstvo ni usmerjeno v industrijsko pridelavo, kjer bi zasledovali cilj čim večje pridelave, ampak sta na prvem mestu varnost in kakovost, k čemur prispeva tudi vedno večje sajenje sončnic. V nadaljevanju je zbranim predstavila ukrepe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki spodbujajo kmete k sajenju sončnic. 


Projekt »Kar sejemo, to žanjemo« je povezan s Svetovnim dnevom čebel, preko katerega si Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prizadeva za ohranjanje opraševalcev in spodbujanje ukrepov za zaščito opraševalcev, med katere spada tudi prizadevanje za sajenje medonosnih rastlin, kot je sončnica. Ministrstvo je maja 2018 sprejelo tudi nacionalni Program ukrepov za zmanjšanje ogroženosti čebel in ostalih opraševalcev s ciljem, da se vzpostavi in ohrani številčno primerne populacije medonosnih čebel ter ohrani številčnost in pestrost populacij divjih opraševalcev. Med ukrepi v programu so med drugimi zasaditev javnih površin z avtohtonimi medonosnimi rastlinami ter ozaveščanje o medonosnih rastlinah in njihovem pomenu.


Projekt »Kar sejemo, to žanjemo« je povezan tudi s projekti, ki jih ministrstvo izvaja za spodbujanje pridelave lokalne hrane. Med te projekte spadata Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ju bomo letos že peto leto zapored izvajali tretji petek v novembru (16. novembra 2018) ter projekt Naša super hrana, ki je namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

 

*   *   *