Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica Pivec obiskala območje poškodovanih gozdov na Koroškem

Črna na Koroškem, 5. 11. 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je danes ogledala posledice škode v gozdovih po vetrolomu na območju Črne na Koroškem. Ob robu ogleda gozdov je poudarila, da bo država lastnikom gozdov skupaj s pristojnimi službami skušala pomagati po najboljših močeh. »Potrebna je čim hitrejša sanacija, saj v nasprotnem primeru gozdove lahko spomladi ogrozi še nova katastrofa, podlubnik«.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je dopoldne ob prihodu na Koroško najprej sestala z županjo Občine Črna na Koroškem, ki jo je seznanila s prvimi podatki in informacijami glede škode, ki je prizadela občino. Na sestanku s predstavniki Zavoda za gozdove, podjetja SiDG, KGZS in lokalne skupnosti pa so ministrico podrobneje seznanili z do sedaj znanimi in dostopnimi podatki o škodi, ki je bila povzročena v tamkajšnjih gozdovih. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo na področju območne enote Slovenj Gradec podrtega med 90.000 do 100.000 m3 drevja, od tega približno 20.000 m3 v državni lasti.

 

Po ogledu je ministrica v izjavi medijem izrazila zaskrbljenost nad videnim, saj so posamezni lastniki ostali skoraj brez vsega gozda, ki jim je bil edini vir prihodka. »Lastnikom gozdov bomo skupaj s pristojnimi službami skušali pomagati po najboljših močeh, med drugim v smeri čim hitrejše sanacije, saj v nasprotnem primeru gozdove lahko spomladi ogrozi tudi podlubnik.« Sanacije namreč po besedah ministrice lastniki ne bodo zmogli sami, brez ustrezne strojne opreme. »Preverili bomo tudi možnosti v smeri ponovnega zasajevanja, v okviru ukrepa PRP.« Za bolj podrobne izvedbene ukrepe in načrte sanacije, pa moramo najprej počakati natančnejšo oceno, ki jo pričakujemo še v tem tednu. »Takrat bo tudi lažje doreči nujne ukrepe, ki so potrebni za oškodovane posameznike, če je mogoče še pred prvim snegom,« je še dejala ministrica.

 

Sanacija gozdov v lasti Republike Slovenije je že v teku. Kot so ministrico seznanili predstavniki SiDG, je eden izmed prvih ukrepov odpiranje gozdnih cest, da se omogoči dostop v gozd, pregled poškodovanosti gozdov in preverjanje možnosti začetka izvajanj sečnje in spravila poškodovanih gozdov. Poleg tega bo družba SiDG zagotovila odstranitev vseh dreves, ki v državnih gozdovih ogrožajo življenja in premoženje ljudi. Po prvih ocenah družbe SiDG sicer v državnih gozdovih obseg poškodovanosti znaša približno 90.000 do 100.000 m3, sanacija pa je z odpiranjem gozdnih cest že stekla. Tokratni vetrolom je na Koroškem poškodoval več zasebnih kot državnih gozdov. Z najbolj prizadetimi zasebnimi lastniki, ki jim je vetrolom poškodoval večji del posesti, ki jih predstavlja glavni vir dohodka, se je SiDG pripravljen individualno pogovarjati o možnem sodelovanju pri izvedbi sanacije in prodaji gozdnih lesnih sortimentov.

 

Podrobnejše informacije o škodi v državnih gozdovih

Sporočilo za javnost družbe SiDG...