Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec obiskala območje poškodovanih gozdov na Koroškem

Črna na Koroškem, 5. 11. 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je danes ogledala posledice škode v gozdovih po vetrolomu na območju Črne na Koroškem. Ob robu ogleda gozdov je poudarila, da bo država lastnikom gozdov skupaj s pristojnimi službami skušala pomagati po najboljših močeh. »Potrebna je čim hitrejša sanacija, saj v nasprotnem primeru gozdove lahko spomladi ogrozi še nova katastrofa, podlubnik«.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je dopoldne ob prihodu na Koroško najprej sestala z županjo Občine Črna na Koroškem, ki jo je seznanila s prvimi podatki in informacijami glede škode, ki je prizadela občino. Na sestanku s predstavniki Zavoda za gozdove, podjetja SiDG, KGZS in lokalne skupnosti pa so ministrico podrobneje seznanili z do sedaj znanimi in dostopnimi podatki o škodi, ki je bila povzročena v tamkajšnjih gozdovih. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo na področju območne enote Slovenj Gradec podrtega med 90.000 do 100.000 m3 drevja, od tega približno 20.000 m3 v državni lasti.

 

Po ogledu je ministrica v izjavi medijem izrazila zaskrbljenost nad videnim, saj so posamezni lastniki ostali skoraj brez vsega gozda, ki jim je bil edini vir prihodka. »Lastnikom gozdov bomo skupaj s pristojnimi službami skušali pomagati po najboljših močeh, med drugim v smeri čim hitrejše sanacije, saj v nasprotnem primeru gozdove lahko spomladi ogrozi tudi podlubnik.« Sanacije namreč po besedah ministrice lastniki ne bodo zmogli sami, brez ustrezne strojne opreme. »Preverili bomo tudi možnosti v smeri ponovnega zasajevanja, v okviru ukrepa PRP.« Za bolj podrobne izvedbene ukrepe in načrte sanacije, pa moramo najprej počakati natančnejšo oceno, ki jo pričakujemo še v tem tednu. »Takrat bo tudi lažje doreči nujne ukrepe, ki so potrebni za oškodovane posameznike, če je mogoče še pred prvim snegom,« je še dejala ministrica.

 

Sanacija gozdov v lasti Republike Slovenije je že v teku. Kot so ministrico seznanili predstavniki SiDG, je eden izmed prvih ukrepov odpiranje gozdnih cest, da se omogoči dostop v gozd, pregled poškodovanosti gozdov in preverjanje možnosti začetka izvajanj sečnje in spravila poškodovanih gozdov. Poleg tega bo družba SiDG zagotovila odstranitev vseh dreves, ki v državnih gozdovih ogrožajo življenja in premoženje ljudi. Po prvih ocenah družbe SiDG sicer v državnih gozdovih obseg poškodovanosti znaša približno 90.000 do 100.000 m3, sanacija pa je z odpiranjem gozdnih cest že stekla. Tokratni vetrolom je na Koroškem poškodoval več zasebnih kot državnih gozdov. Z najbolj prizadetimi zasebnimi lastniki, ki jim je vetrolom poškodoval večji del posesti, ki jih predstavlja glavni vir dohodka, se je SiDG pripravljen individualno pogovarjati o možnem sodelovanju pri izvedbi sanacije in prodaji gozdnih lesnih sortimentov.

 

Podrobnejše informacije o škodi v državnih gozdovih

Sporočilo za javnost družbe SiDG...