Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec začela obisk s predstavniki slovenskih vinarjev in prehrambenih proizvodov v Hongkongu

Hongkong, 8. 11. 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila otvoritve enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji »Hong Kong International Wine & Spirits Fair«. Na sejmu se do nedelje predstavlja več slovenskih vinarjev, oljarna in proizvajalec sladoleda.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob otvoritvi sejma dejala, da je ponosna na slovenske vinarje in predstavnika prehranskih proizvodov. »To je moj prvi uradni obisk v Hongkongu in sem ponosna, da lahko predstavljam Slovenijo, ki jo tukaj občudujejo številni obiskovalci s področja politike, gospodarstva in medijev. Navdušeni so nad našimi butičnimi, visoko kakovostnimi produkti in to je za mene jasen signal, da imamo Slovenci še veliko možnosti za promocijo naše lepe dežele in za krepitev trgovinskih odnosov in blagovne menjave na tem koncu sveta«. Ministrica je na razstavnem prostoru sprejela tudi številno delegacijo, ki je spremljala otvoritev ter ji predstavila Slovenijo in jih povabila, da jo pobližje spoznajo.

 

Na razstavnem paviljonu, ki je postavljen v središče razstavne hale se predstavlja deset slovenskih vinarjev: Klet Goriška Brda, Edi Simčič, Aloša Jakončič, Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in podjetje Alps Wine, ki zastopa tri vinarje – podjetje Vipava 1894, kmetijo Tomažič, Karola & Igorja & Marjana Simčiča ter alkoholno pijačo Aufbix gin. Na sejmu se uspešno predstavljata tudi oljarna Kocbek z bučnim oljem in podjetje Stork, proizvajalec sladoledov iz kakovostnih naravnih sestavin. Na razstavnem prostoru se Slovenijo prikazuje tudi skozi promocijo najstarejše trte na svetu, ki jo obiskovalcem s pomočjo Zavoda za turizem Maribor predstavlja mariborska vinska kraljica Ana Protner. Obiskovalci in poslovni partnerji pa lahko Slovenijo spoznajo in se seznanijo z možnostmi na posebnem informativnem pultu ter ob čudovitih fotografijah najbolj znanih mest in krajev. 

 

Obisk ministrice v Hongkongu predstavlja eno od pomembnih aktivnosti na področju mednarodnih aktivnosti ministrstva. Blagovna menjava med Slovenijo in Hongkongom se vztrajno povečuje, tudi na področju trgovine s prehrambnimi proizvodi beležimo pozitivne trende, ki se kažejo v rasti izvoza slovenskih podjetij, tudi na področju izvoza vin, kakor tudi pri povečanju trgovine, ki poteka preko Luke Koper. Na podlagi uspešne predstavitve slovenskih vinarjev na Mednarodnem sejmu vin in žganih pijač v Hongkongu v preteklih dveh letih in njihove pobude je bila sprejeta odločitev, da se na sejmu predstavljajo tudi letos. Ministrica bo v okviru obiska danes in jutri opravila več dvostranskih pogovorov s predstavniki vodstva Posebnega upravnega območja Ljudske republike Hongkong, ki so pomembna podlaga za krepitev gospodarskega sodelovanja.