Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija in Hongkong potrdila odlične odnose in se zavzela za krepitev sodelovanja

Hongkong, 9. 11. 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je v okviru obiska v Hongkongu sestala na več dvostranskih pogovorih s predstavniki vodstva Posebnega upravnega območja Ljudske republike Hongkong z namenom krepitve nadaljnjega gospodarskega sodelovanja. Ministrica je obisk označila za zelo uspešen in pomemben za krepitev gospodarskega in političnega sodelovanja. »Po srečanju z različnimi predstavniki oblasti Hongkonga ugotavljam, da so odprte še številne priložnosti za nadgradnjo že vzpostavljenega in dobrega sodelovanja na področju blagovne menjave in investicij«.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je že včeraj sestala s sekretarjem za Trgovino in ekonomski razvoj Edvardom Yauom. S sogovornikom sta potrdila dobre odnose med Slovenijo in Hongkongom, ki se tudi z letošnjim ponovnim nastopom Slovenije na sejmu še krepijo. »Zavedamo se tudi, da Hongkong predstavlja izredno pomembno tržno platformo za vstop na ogromen kitajski trg. Hkrati si želimo, da bi tudi podjetja iz Hongkonga videla Slovenijo kot vstopno točko na trg EU, t. j. da bi vedno več podjetij iz Kitajske in Hongkonga prepoznalo Luko Koper in ostale naše transportno logistične storitve kot odlično izhodišče za vstop na veliko evropsko tržišče«.

 

Na srečanju z dr. Petrom Lamom, predsednikom Turistične zveze Hongkonga, je ministrica izpostavila, da se Slovenija zelo zaveda prednosti, ki jih ima Hongkong kot tržišče. Poleg domačih prebivalcev z visoko kupno močjo, ga letno obišče več kot 60 milijonov turistov. »Smo pa tudi zelo zainteresirani, da bi Hongkong prepoznal Slovenijo kot pomembno turistično destinacijo, z izvrstno kulinariko, prelepim podeželjem, naravnih biserov in prijaznih ljudi.« 

 

Danes se je ministrica sestala s sekretarko za hrano in zdravstvo Sophio Chan Sui-chee. V razgovorih sta se sogovornici dotaknili področja zunanjetrgovinskih pravil in postopkov, ki so potrebni tudi za izvoz nekaterih prehranskih produktov. Slovenija je zainteresirana za izvoz prehranskih proizvodov, kot so sladoledi, sadni veganski sorbeti, mleko v prahu ter goveje in perutninsko meso. Ministrica se je srečala tudi z vodstvom HKTDC (Hongkong trade Convention and Exhibition Center). Na srečanju je izpostavila potrebo po krepitvi na večih področjih, med drugim na področju zunanje trgovine, izobraževanja in sodelovanja na najpomebnejših sejmih.

 

Obisk ministrice v Hongkongu predstavlja eno od pomembnih aktivnosti na področju mednarodnih aktivnosti ministrstva. Obisk je sicer namenjen že tretji predstavitvi Slovenije na enem največjih in najpomembnejših sejmih s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji »Hong Kong International Wine & Spirits Fair«. Na sejmu se do sobote predstavlja deset slovenskih vinarjev: Klet Goriška Brda, Edi Simčič, Aloša Jakončič, Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in podjetje Alps Wine, ki zastopa 3 vinarje – podjetje Vipava 1894, kmetijo Tomažič, Karola & Igorja & Marjana Simčiča ter alkoholno pijačo Aufbix gin. Na sejmu se uspešno predstavljata tudi oljarna Kocbek z bučnim oljem in podjetje Stork, proizvajalca sladoledov iz kakovostnih naravnih sestavin. 

 

Na razstavnem prostoru se Slovenijo prikazuje tudi skozi promocijo najstarejše trte na svetu. Na posebnem informativnem pultu se obiskovalci in poslovni partnerji lahko seznanijo z možnostmi, ki jih ponuja Slovenija, obenem pa občudujejo čudovite fografije naših najbolj znanih mest in krajev.


*    *    *