Skoči na vsebino

NOVICA

Tradicionalni slovenski zajtrk danes že osmič po vsej Sloveniji

Ljubljana, 16. 11. 2018 – Na današnji dan slovenske hrane v slovenskih vrtcih in šolah ter drugih javnih zavodih že osmič zapored poteka Tradicionalni slovenski zajtrk. Več kot 260 tisoč otrokom in drugih oseb po javnih zavodih je danes lahko uživalo v zajtrku z lokalno pridelanimi kmetijskimi pridelki in živili. Ministrica Aleksandra Pivec ob današnjem dnevu poudarja: "Zavedajte se, da za to hrano, ki je vsak dan pred vami na mizi, nekdo stoji, je vanjo vložil svoj trud. Naj ne bo hrana samoumevna in nekaj kar nam je podarjeno. Hrana ne zraste na trgovskih policah. Zato bodimo spoštljivi do vsakega koščka hrane, do našega kmeta, ki jo prideluje, do čebelarja, ki skrbi za čebele in do zemlje, ki nam hvaležno daje te dobrote, pa vse do tistih, ki jo pripravljajo in nam jo postrežejo za mizo."

K aktivnosti ozaveščanja o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane so se pridružili predsednik vlade ter številni ministri, državni sekretarji in drugi funkcionarji. Ti so se v svojih domačih okoliših udeležili tradicionalnega slovenskega zajtrka in se z otroci pogovarjali o pomenu zdravega zajtrka iz lokalnih sestavin ter ohranjanju okolja.

 

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila zajtrka v Osnovni šoli Ormož, državna sekretarka mag. Tanja Strniša v Osnovni šoli Jurija Vege Moravče in dr. Jože Podgoršek v Osnovni šoli Vodice ter Vrtec Škratek Svit.

 

Na kmetijskem ministrstvu danes poteka tudi tržnica, kjer kmetje in domača živilskopredelovalna podjetja iz različnih koncev Slovenije prodajajo lokalne kmetijske pridelke in živila.

 

Obeleževanju dneva slovenske hrane oz. izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka so se tudi letos pridružile nove institucije, podjetja, posamezniki, tudi izven slovenskih meja. Ob tej priložnosti se otroci seznanjajo s pomenom lokalne pridelave, varovanja okolja, pomenom čebel in čebelarstva ter zdravim načinom življenja tudi z jutranjim obrokom. Letošnja obeležitev dneva slovenske hrane v ospredje postavlja okoljski vidik, in sicer pomen zdravih tal za pridelavo hrane.