K aktivnosti ozaveščanja o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane so se pridružili predsednik vlade ter številni ministri, državni sekretarji in drugi funkcionarji. Ti so se v svojih domačih okoliših udeležili tradicionalnega slovenskega zajtrka in se z otroci pogovarjali o pomenu zdravega zajtrka iz lokalnih sestavin ter ohranjanju okolja.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila zajtrka v Osnovni šoli Ormož, državna sekretarka mag. Tanja Strniša v Osnovni šoli Jurija Vege Moravče in dr. Jože Podgoršek v Osnovni šoli Vodice ter Vrtec Škratek Svit.
Na kmetijskem ministrstvu danes poteka tudi tržnica, kjer kmetje in domača živilskopredelovalna podjetja iz različnih koncev Slovenije prodajajo lokalne kmetijske pridelke in živila.
Obeleževanju dneva slovenske hrane oz. izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka so se tudi letos pridružile nove institucije, podjetja, posamezniki, tudi izven slovenskih meja. Ob tej priložnosti se otroci seznanjajo s pomenom lokalne pridelave, varovanja okolja, pomenom čebel in čebelarstva ter zdravim načinom življenja tudi z jutranjim obrokom. Letošnja obeležitev dneva slovenske hrane v ospredje postavlja okoljski vidik, in sicer pomen zdravih tal za pridelavo hrane.