Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

9. seja Vlade RS

Ljubljana, 22. november 2018 - Vlada RS je na današnji redni seji obravnavala in sprejela eno točko z delovnega področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Stališče Vlade RS do Predloga sklepa Sveta o stališču, ki se sprejme v imenu EU v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke (IOC)

 

 

Vlada RS je sprejela stališče k sklepa Sveta o stališču, ki se sprejme v imenu Evropske unije v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke (IOC). Vlada RS podpira predlog sklepa.


Predlog se nanaša na sklep Sveta o stališču, ki ga je treba sprejeti v imenu Unije v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke (IOC) v zvezi s prošnjo vlade Sirije, da obnovi svoje članstvo v okviru mednarodnega sporazuma o oljčnem olju in namiznih oljkah. Sirija je bila članica predhodnih mednarodnih sporazumov o oljčnem olju in namiznih oljkah med julijem 1968 in decembrom 1978 ter decembrom 1997 in decembrom 2015.


Svet članic IOC bo zaprošen, da na prihodnjem zasedanju sprejme odločitev o pristopu Sirije. Glede na to, da je Sirija tretja največja proizvajalka oljčnega olja izven Unije, bi njen pristop pod določenimi pogoji lahko okrepil IOC, zlasti kar zadeva doseganje enotnosti v nacionalni in mednarodni zakonodaji o lastnostih oljčnih proizvodov, da se preprečijo ovire v trgovini. Ta pristop lahko izpolni cilje politike Unije v zvezi s standardi trženja kmetijskih proizvodov, kot je določeno v delu II naslova II Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta. 


Zaradi trenutne krize v Siriji in ob upoštevanju sklepov Sveta o Siriji, ki jih je sprejel Svet na svojem zasedanju aprila letos, je predlog sklepa Sveta (Unije), da glasuje proti sklepu o določitvi pogojev za pristop Sirije. S tem sklepom Sveta EU ne bo podprla sklepa IOC, ki določa pogoje za pristop Sirije, kar naj bi odložilo pristop Sirije k članstvu IOC v okviru Sporazuma.


*    *    *