Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica Pivec obiskala razstavo »Kjer so čebele doma« in paviljon Čebelji svet

Ljubljana, 21. 11. 2018 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec je včeraj obiskala Slovenski etnografski muzej (SEM), kjer si je ogledala razstavo z naslovom »Kjer so čebele doma«. V okviru razstave si je ministrica ogledala tudi interaktivni paviljon »Čebelji svet«, s katerim je Slovenija pred razglasitvijo 20. maja, svetovnega dne čebel, informirala svetovno javnost o pomenu čebel, čebelarstva in opraševanja nasploh za človeštvo. Paviljon bo na ogled v SEM še nekaj časa, spomladi pa bo svoje stalno mesto dobil v muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, ko bo skrb za paviljon prevzela Čebelarska zveza Slovenije, skupaj z Občino Mirna Peč.

Razstava »Kjer so čebele doma« podaja pogled na avtohtono kranjsko čebelo, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, katerih bogata dediščina večplastno zaznamuje slovensko kulturno krajino. Razstava bo odprta vse do junija 2019, muzej pa z njo obeležuje svetovni dan čebel ter Evropsko leto kulturne dediščine. V času razstave poteka vrsta spremljajočih dogodkov, vodstev, delavnic in strokovnih razprav.

 

V okviru razstave je v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled tudi interaktivni paviljon »Čebelji svet«, ki navdušuje obiskovalce. Paviljon, ki je bil zgrajen za namene promocije v času iskanju podpore svetovnih držav za razglasitev svetovnega dne čebel, je gostoval v več državah po svetu, vse od Hongkonga pa do ZDA. Z namenom izvajanja nalog ozaveščanja mladine in širše javnosti o pomenu čebelarstva, pa paviljon prehaja v uporabo Čebelarski zvezi Slovenije, ki je z javnim razpisom v soglasju z MKGP izbrala stalno lokacijo postavitve. Le-ta bo najkasneje od marca 2019 na ogled v Muzeju Lojzeta Slaka v Občini Mirna Peč.

 

Čebelji svet je kupola, sestavljena iz lesenih šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice, ki so zapolnjene z različno vsebino. Obiskovalci lahko v paviljonu na interaktiven način doživijo svet čebel. Preko VR-očal si lahko v tehnologiji 360° resničnosti ogledajo filme iz čebeljega sveta, se z AR tehnologijo (nadgrajena resničnost) informirajo o pomenu čebel in čebelarstva ter tudi fotografirajo z virtualno čebelo, poslušajo njihovo brenčanje ter vonjajo propolis. Najmlajši lahko preko igrice s perspektive čebele spoznavajo lepote Slovenije ter pobarvajo svojo čebelo. Obiskovalci med drugim lahko občudujejo tudi najlepše slovenske fotografije čebel ter si ogledujejo zanimive makro posnetke video prispevke o čebelah in čebelarstvu. Paviljon krasijo tudi prave medovite rastline.


*    *    *