Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na obeležitvi visoke obletnice Kmetijskega Inštituta Slovenije

Ljubljana, 29. november 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila prireditve ob 120-letnice Kmetijskega inštituta Slovenije. V svojem nagovoru je izpostavila, da je sistem oblikovanja in prenosa znanja v kmetijstvu, ki vključuje izobraževanje, raziskovanje, svetovanje in usposabljanje na različnih področjih ved o življenju, tehniki in ekonomiji, izjemno pomemben za uspešno kreiranje in izvajanje kmetijske politike.

Kmetijski inštitut Slovenije je ob visokem jubileju danes organiziral slovesno prireditev, ki so se ga udeležili vsi vidnejši predstavniki s področja kmetijstva, izobraževanja, znanstvenega dela in okolja. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru polne dvorane Grand hotela Union poudarila pomen inštituta za kmetijstvo. »Kmetijski inštitut Slovenije ima odlične strokovnjake na področjih rastlinske pridelave, varstva rastlin in gnojenja, živinoreje ter veterine, ekologije, naravnih virov, ekološke pridelave, varne hrane, kmetijske tehnike in ekonomike kmetijstva. Je izvajalec različnih javnih služb na področju kmetijstva - od živinoreje in rastlinske pridelave ter genskih virov do zdravstvenega varstva rastlin in čebelarstva, vključno z novo, v letu 2018 ustanovljeno Akademijo za čebelarstvo«.

 

Ministrica je ob tem tudi izpostavila priprave prvih osnutkov strateškega načrta za Skupno kmetijsko politiko po letu 2020. »V njem je prav posebna pozornost namenjena horizontalni vsebini prenosa znanja in inovacij; v osnutkih predpisov EU za SKP po letu 2020 je namreč opredeljen horizontalni cilj spodbujanja znanja, inovacij in digitalizacije v kmetijstvu, zato bo morala vsaka država članica opredeliti okvire in delovanje t.i. Sistema inovacij in prenosa znanja (Agriculture Knowledge and Innovation System - AKIS), katerega središče so uporabniki znanja – torej kmetovalci«. Ob koncu je ministrica še dejala, da se vsi skupaj dobro zavedamo, kako ključno je povezovanje ter še tesnejše sodelovanje med vsemi akterji v sistemu ustvarjanja ter prenosa znanja in inovacij neposredno na kmetijska gospodarstva, pri čemer igra Kmetijski inštitut Slovenije izjemno pomembno vlogo.

 

*    *    *