Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec prevzela mesto predsedujoče v programskemu svetu sejma AGRA od mag. Dejana Židana

Gornja Radgona, 30. november 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila 1. seje programskega sveta 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2019. Na njej je prevzela mesto predsedujoče v programskemu svetu od predhodnika mag. Dejana Židana, predsednika Državnega zbora RS. Programski svet je sicer v nadaljevanju obravnaval poročilo o sejmu AGRA 2018 in se seznanil s pripravo vsebinskih izhodišč za AGRA 2019.

Na 1. seji programskega sveta sejma AGRA 2019 so ob predstavnikih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodelovali predstavniki vseh ključnih institucij, ki v Sloveniji skrbijo za razvoj kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Ob začetku je potekala simbolična predaja mesta predsedujočega temu svetu, ki ga je od sovjega predhodnika, mag Dejana Židana prevzela ministrica dr. Aleksandra Pivec. Po imenovanju in soglasni potrditvi članov programskega sveta za predsednico, se je ministrica zahvalila za zaupanje in prevzem te funkcije. Dejala je, da do sejma AGRA tudi sama goji poseben odnos, saj je nanj prihajala že od malih nog. Danes pa ga vidi kot odlično priložnost za odgovore na številne izzive, pred katerimi se nahaja slovensko kmetijstvo. »S skupnimi močmi smo tem izzivom kos. Tako v promociji slovenske pridelave, predelave in hrane kot tudi pri vseh še mnogo resnejših in težjih vsebinah.« Poudarila je, da po nekaj mesecih dela ugotavlja, da ji je predhodnik pustil dobro dediščino. »Za slovensko kmetijstvo se ne bojim, ob tem pa mi vlivajo zaupanje tudi sodelujoči v programskem svetu sejma AGRA, ki predstavljate zelo velik del kmetijsko prehranskega sektorja in gozdarstva«.

 

Mag. Dejan Židan se je članom programskega sveta iskreno zahvalil za zelo dobro sodelovanje, novi predsednici, ministrici Aleksandra Pivec, pa zaželel vse dobro. Dejal je, da so sejem AGRA vsi ministri na nek način vzeli za svojega in mu je vsakdo tudi nekaj pomembnega dodal. Sam na sejem AGRA nikoli ni gledal zgolj kot le sejem. »Na to manifestacijo sem gledal kot na praznik, na vrhunsko vsakoletno srečanje pridelave in prehrane. Na sejmu AGRA drug drugega spodbujamo k boljšemu delu ter k večji samozavesti ob doseženih uspehih.«

 

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec  je dejal, da je že od leta 1990 tradicija, da programski svet sejma AGRA vodi minister za kmetijstvo. Prvi je bil dr. Jože Osterc, drugi mag. Jože Protner, sledili so mu Ciril Smrkolj, mag. Franci But, dr. Milan Pogačnik, Marija Lukačič, Iztok Jarc, Franc Bogovič in v najdaljšem obdobju mag. Dejan Židan. Z novo ministrico dr. Aleksandro Pivec je nastopil čas, da prevzame tudi to mesto ona. 

 

57. mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA bo v Gornji Radgoni potekal od 24. do 29. avgusta 2019. Njegovi najpomembnejši poudarki bodo na digitalnem in preciznem kmetijstvu, digitalizaciji v agroživilstvu, na mednarodnem gospodarskem sodelovanju, generacijski pomladitvi, hrani iz naše bližine, ekološkem kmetijstvu in krožnem gospodarstvu.