Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na odprtju "Lombergarjevih dnevov"

Pesnica pri Mariboru, 5. 12. 2018 – Danes so se v Pesnici pri Mariboru začeli tradicionalni »Lombergarjevi dnevi«. Današnjega uvodnega dne, ki je namenjen vinogradniškemu posvetu, se je dopoldne udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Še pred začetkom »Lombergarjevih dnevov« se je ministrica udeležila odprtja spremljevalne razstave ob 90. letnici rojstva sadjarskega strokovnjaka Franceta Lombergarja.

Prvi dan v okviru tridnevnega dogajanja je namenjen 11. Vinogradniškemu posvetu, jutri sledi 5. Poljedelski posvet, v petek, 7. decembra, pa 14. Sadjarski posvet. Ministrica dr. Pivec je v otvoritvenem nagovoru najprej poudarila pomen »Lombergarjevih dnevov«, ki vsako leto povežejo različne deležnike v skupnih prizadevanjih, da bi različne sektorje kmetijstva – vinogradništvo, poljedelstvo, sadjarstvo in nenazadnje celotno slovensko kmetijstvo - dvignili še na višjo raven. 


V nadaljevanju je izpostavila dejstvo, da se sodobno kmetijstvo sooča z vedno novimi izzivi, ki izhajajo iz globalizacije svetovnega gospodarstva, rastočega števila prebivalstva in vpliva oziroma prilagajanja na podnebne spremembe. »Ravno v teh dneh poteka v poljskih Katovicah svetovna podnebna konferenca, na kateri naj bi sprejeli t. i. knjigo pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma od leta 2021; slovenska vlada pa se je zavezala, da bo do konca leta 2019 pripravila dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050«. Po besedah ministrice zgolj z uveljavitvijo tržnih zakonitosti večnamenske vloge kmetijstva ni mogoče odgovoriti na lokalne oziroma globalne izzive. 


Ministrica je nadalje izpostavila, da v zadnjih mesecih poteka intenzivna razprava o prihodnosti Skupne kmetijske politike tako na nivoju EU, kot tudi na nacionalnem nivoju. »V zaključni fazi je priprava predpisov na evropski ravni – MKGP intenzivno pripravlja Strateški načrt razvoja kmetijstva, v načrtu pa je tudi priprava nove Resolucije o strategiji razvoja kmetijstva, ki bo splošen dokument, v okviru resolucije oziroma Strateškega načrta pa bomo določili podrobne cilje za vsako kmetijsko panogo posebej«. Resolucija bo po besedah ministrice podlaga za črpanje evropskega denarja v letih 2021 - 2027, konkretni cilji pa bodo opredeljeni v Strateškem načrtu. Prvi korak bo določitev konkretnih panožnih ciljev v Strateškem načrtu, ki mu bo sledil jasen akcijski načrt. »Na kmetijskem ministrstvu so sestavljene štiri delovne skupine za področja, ki bodo v prihodnji skupni kmetijski politiki najpomembnejša, in sicer: za podnebne spremembe in varovanje okolja, za prave kmete, za mlade ter krovno skupino, ki bo usmerjala ukrepe za doseganje ciljev na teh področjih«. Ob tem je ministrica še dodala, da v delovnih skupinah sodelujejo tudi predstavniki javne služne kmetijskega svetovanja.


Glede na današnji 11. Vinogradniški posvet je ministrica še posebej poudarila, da nova skupna kmetijska politika ne prinaša sprememb pri ukrepih, namenjenih neposredno tej panogi. »Evropska kmetijska politika za vinogradništvo - vinarstvo je bila temeljito prenovljena z vinsko reformo v 2008, nova reforma SKP zato v tem delu le nadaljuje s takrat zastavljenimi usmeritvami. Tudi v bodoče se ohranjajo namenska sredstva za panogo - t.i. nacionalna ovojnica za vino (kot povsod se tudi tu sredstva znižujejo za 3,9 %), ohranjajo se obstoječi razpoložljivi ukrepi, ki jih lahko države članice izvajamo s temi sredstvi (kot npr. prestrukturiranje vinogradov, promocija na tretjih trgih in obveščanje potrošnikov v državah članicah, ki jih že nekaj let uspešno izvajamo)«. 


Ministrica je ob zaključku izpostavila še, da je zbirno vlogo za leto 2018 oddalo 57.400 kmetijskih gospodarstev, kar je malenkost manj kot lansko leto (57.630). Zbirne vloge za leto 2018 se še obdelujejo, kot običajno, so se za območja z omejenimi dejavniki plačila že pričela, medtem ko se bo izplačevanje neposrednih plačil pričelo v januarju, in sicer bo vsako kmetijsko gospodarstvo prejelo 80% izplačil neposrednih plačil januarja 2019, preostanek pa marca; izjema so mali kmetje, ki bodo sredstva za 2018 v celoti prejeli januarja 2019.

 

*    *    *