Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na okrogli mizi v okviru projekta Jem drugače, jem domače!

Ljubljana, 5. 12. 2018 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila okrogle mize z naslovom »Domače je res drugače!«, ki so jo organizirale lokalne akcijske skupine (LAS) iz dveh regij (skupaj 22 občin) - povezale so se v okviru projekta Jem drugače, jem domače!, katerega osnovni namen je promocija lokalno pridelane / predelane hrane, ozaveščanje otrok ter staršev o pomenu lokalne prehrane in usposabljanje lokalnih ponudnikov.

Ministrica je na okrogli mizi izpostavila pomen sodelovanja med ponudniki, obenem pa tudi promocijo in ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane v javnosti. Kot enega najpomembnejših izzivov je izpostavila povečanje deleža lokalne samooskrbe. 


V projektu Jem drugače, jem domače! so se povezale lokalne akcijske skupine (LAS), ki pokrivajo občine od Kungote na severni meji Slovenije prek Maribora in Ptuja do Podčetrtka in Kozjega na Kozjanskem. Zanj so prejele sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v vrednosti 75.000 eur. V okviru projekta so izvedli 52 delavnic za otroke in 12 delavnic za starše v 31 vrtcih ter osnovnih šolah. 50 lokalnih pridelovalcem in predelovalcem hrane pa so usposabljali v obliki 15 izobraževalnih modulov, med drugim na področju celostne grafične podobe, trženja, promocije in javnega nastopanja. 


Ministrica je na okrogli mizi izpostavila tudi okrepljena prizadevanja za odpravo administrativnih ovir na tem področju in nadaljnje promocijske aktivnosti, ki pa morajo biti bolj ciljno naravnane.

 
V Programu razvoja podeželja se v letih 2021 - 2027 sicer napoveduje znižanje sredstev, a si bo Slovenija prizadevala, da bi bil izpad čim manjši. 

 

 

*    *    *