Skoči na vsebino

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na predstavitvi rezultatov mednarodnega projekta "Medena zgodba"

Šentjernej, 13. 12. 2018 – Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je danes v Šentjerneju udeležila zaključne konference v okviru mednarodnega projekta Medena zgodba/Honey story/Medena prića. Na konferenci so učenci in mentorji iz osnovnih šol Šentjerneja iz Slovenije ter štirih drugih držav - Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Češke - predstavili aktivnosti in rezultate projekta. Pri njem so spoznavali življenje čebel in njihovo vlogo v gospodarstvu ter kulturi v našem okolju.

Državna sekretarka se je ob tej priložnosti zahvalila učencem in vodstvu šole za prizadevanje pri ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva »Da ste namenili sobotni pouk za spoznavanje čebel in čebelarstva z vidika različnih šolskih predmetov in da ste izvedli mednarodni projekt Medena zgodba, pomeni, da se zavedate pomena čebel kot glavnih opraševalcev v naravi. Brez njih marsikatera rastlina in kultura ne bi obrodila sadov. V svetovnem merilu bi tako imeli za tretjino manj hrane in še več lačnih otrok. S tem kažete veliko mero odgovornosti do narave,« je dejala Strniša. Ob tej priložnosti je spomnila, da bomo prihodnji teden, 20. decembra praznovali prvo obletnico razglasitve 20. maja za Svetovni dan čebel, katerega pobudnica je bila prav Slovenija. »Misel, ki je nastala v pripravah na razglasitev, da 'Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet', je še kako resnična, kar nenazadnje dokazuje tudi projekt Medena zgodba.« Strniša je ob tem spodbudila učence, naj svoje znanje o pomenu čebel za človeštvo ponesejo tudi na svoje domove in ga delijo z ostalimi otroci izven šole.

 

Projekt je vodila Osnovna šola Šentjernej, v projektu pa so sodelovali tudi partnerji iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter iz Češke Republike. Učenci od 1. do 9. razreda so v okviru široke palete različnih delavnic, razstav, skupinskega dela in sodelovanja strokovnjakov spoznavali čebele, njihovo življenje ter vlogo v gospodarstvu in kulturi v naši širši okolici. Tudi sicer je Osnovna šola Šentjernej zelo vpeta v programe osveščanja mladih o ohranjanju narave ter pomenu lokalne pridelave in predelave hrane, saj med drugim vsako leto izvede tudi Tradicionalni slovenski zajtrk.