Skoči na vsebino

NOVICA

NAPOVED DOGODKA - Ministrska konferenca o afriški prašičji kugi, sreda 19. 12. 2018

Sreda, 19. 12. 2018

 

Ministrska konferenca o afriški prašičji kugi


Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo na povabilo evropskega komisarja za varno hrano Vytenisa Andriukaitisa udeležila ministrske konference na temo afriške prašičje kuge (APK). Konferenca je organizirana z namenom razprave o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja te nevarne bolezni ter zlasti proučitvi možnosti za sprejetje ustreznih ukrepov za zmanjšanje populacije divjih prašičev, pomenu medresorskega sodelovanja in ozaveščanja javnosti ter izvajanja biovarnostnih ukrepov. 

 

Afriška prašičja kuga je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene prašiče (domače in divje) vseh kategorij in starosti. Možen je direkten prenos s kontaktom med bolno in zdravo živaljo ali indirekten prenos preko hranjenja na smetiščih, kjer se najde okuženo meso prašičev ali izdelki iz takšnega mesa (sendviči, klobase itd.) in kontaminirane opreme, vozil, objektov, obutve in obleke itd. Zaenkrat cepivo proti afriški prašičji kugi ne obstaja. Najboljši ukrep je preventiva (izvajanje biovarnostnih ukrepov, osveščanje deležnikov in javnosti, medresorsko sodelovanje). 

 

V evropski prostor je APK vstopila leta 2007, in sicer zaradi vnosa virusa iz JV Afrike na ozemlje Gruzije. Leta 2014 je bolezen prestopila meje Evropske unije, in sicer so zabeležili prve primere pri divjih prašičih v Litvi in na Poljskem.


Lokacija: Evropska komisija - Berlaymont building, Bruselj, Belgija

 

Po konferenci IZJAVA za medije (predvidoma 12:45).


*    *    *


Podrobnejše informacije / dogovor za izjavo z ministrico: 
Luka Kočevar gsm: +386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si